Raisio-konsernin omistaman Elovena-brändin ilme uudistuu, ja Elovena-tyttö vaihtaa kansallispukunsa siniseen mekkoon. Muutoksen takana on Raision tavoite kasvattaa kansainvälistä kauraliiketoimintaansa. Raision mukaan uusi Elovena on ajassa elävä, rohkeasti suomalainen brändi, joka tarjoaa luonnollisesti terveellisiä kauratuotteita vastedes myös Euroopan markkinoilla.

Uudistus on tehty yhdessä bränditoimisto Bondin kanssa. Uudistuksessa Elovena-brändin visuaalinen ilme päivitetään uusiin innovatiivisiin tuoteryhmiin ja kansainvälisille markkinoille sopivaksi, mutta suomalaisille tutun kaurabrändin ydin pysyy ennallaan luonnollisesti terveellisissä tuotteissa, jotka syntyvät suomalaisesta kaurasta ja puhtaasta suomalaisesta luonnosta.

Uskallus jo 95-vuotiaan Elovena-tytön tutun asun vaihtamiseen saatiin kuluttajia kuuntelemalla.

”Pohjustimme kansallisen ikonibrändin uudistusta kolmella kuluttajatutkimuksella Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Puolassa ja Ruotsissa. Tutkimuksiin osallistui yli 4 000 kuluttajaa, ja uusi Elovena-design sai heiltä hyvät arviot. Kuluttajat kokivat, että Elovena-tyttö sinisessä mekossa viestii vahvasti suomalaisuutta, luotettavuutta, luonnollisuutta ja ajassa elämistä”, Raision markkinointijohtaja Mikko Lindqvist sanoo.

Elovenan edellisessä uudistuksessa vuonna 2017 kaurahiutalepakkauksesta katosi kaurapelto Elovena-tytön taustalta, ja jo sitä ennen tytön kädestä on poistettu sirppi. Nyt katoaa 95 vuoden ajalta tuttu kansallispuku.

Lindqvist kertoo, että kuluttajatutkimuksessa selvitettiin tarkkaan, mitkä pakkauksen visuaalisista elementeistä ovat kuluttajille tärkeitä.

”Tärkeimmät elementit ovat Elovena-tyttö, sininen väri ja Elovena-logo. Niihin ihmiset yhdistävät Elovenan ja niiden rooli on pyritty pitämään pakkauksessa suurena”, hän sanoo.

Raision viljapohjaisten brändien kansainvälisestä markkinoinnista vastaava markkinointipäällikkö Jennifer Krook kertoo, että uusissa pakkauksissa on tärkeää myös tuotteen ja makuvaihtoehdon näkyminen hyvin, joten ruokakuvalle on annettu tilaa.

”Pyrimme olemaan hyvin ajassa elävä brändi, ja halusimme myös uusiin kauratuoteryhmiin ja kansainväliseen käyttöön sopivan designin”, Krook sanoo.

Lindqvistin mukaan kuluttajat pitivät erityisesti tuotteiden selkeydestä ja eri vaihtoehtojen erottumisesta toisistaan. Elovena-tytön asun vaihtamista kritisoitiin hänen mukaansa vain yksittäisissä kommenteissa, ja suurin osa suomalaisista oli sitä mieltä, että uudistettu Elovena on ajassa elävä ja moderni ja tutut Elovenan vahvat elementit on säilytetty.

”Mielikuvat olivat yllättävänkin samantyyppisiä eri maissa, kun ottaa huomioon, että ulkomaisille tämä oli uusi brändi”, Lindqvist sanoo.

Krookin mukaan Elovena viestii edelleen suomalaisuutta ja haluaa olla vahvasti suomalainen brändi, mikä näkyy uudessa visuaalisuudessa.

”Kansallispukuja on monissa maissa, eikä se ulkomailla viesti suomalaisuutta, jota sinivalkoinen brändimme viestii vahvasti”, hän huomauttaa.

Elovena-pakkaukset vaihtuvat uuden ilmeen mukaisiksi asteittain helmikuusta 2020 alkaen. Pakkausuudistuksen yhteydessä uudistetaan myös Elovena-brändin markkinointiviestinnän linja. Uudistettu linja näkyy maaliskuussa, kun uudistuneen Elovenan varsinainen markkinointikampanja alkaa.

Elovenasta Raision kansainvälisen kauraliiketoiminnan kärkibrändi

Raisio on vienyt kauratuotteita ulkomaille jo yli parinkymmenen vuoden ajan Nordic- ja Provena-brändeillä, mutta nyt Elovena on valittu kasvavan kansainvälisen kauraliiketoiminnan kärkibrändiksi. Provena-tuotteet muuttuvat Elovena Gluten free -tuotteiksi vuoden 2020 aikana.

”Uskomme, että Elovena-brändin vahva tarina kauran luonnollisesta terveellisyydestä ja suomalaisuudesta kantaa myös ulkomailla”, Krook sanoo.

Elovena Gluten free -tuotteiden vienti ja brändin tunnetuksi tekeminen aloitetaan nykyisiltä markkinoilta eli Suomen lisäksi Ruotsista, Puolasta ja Venäjältä. Muutos tehdään kevään aikana. Mahdollista uusille markkinoille laajentamista Raisio ei vielä kommentoi.

Lindqvist kertoo, että kauratuotteiden keskittäminen Elovena-brändin alle lähtee Raision strategiasta.

”Haluamme keskittyä Elovena- ja Benecol-brändeihin ja luoda sitä kautta entistä isompia ja vahvempia brändejä”, hän sanoo.

Elovenaa tehdään muutosta varten jo tunnetuksi pakkausten ja sosiaalisen median kautta, ja muutosta aiotaan tukea kohdemaissa myös mainonnalla.

Elovena-brändin uudistuksen lisäksi Raisio on investoinut vahvasti kansainvälisen kauraliiketoiminnan rakentamiseen. Yhtiö on uudistanut Nokialla sijaitsevaa kauramyllyään noin kahdeksalla miljoonalla eurolla ja aloittanut 45 miljoonaa euroa maksavan kasvipohjaisia lisäarvotuotteita valmistavan tuotantolaitoksen rakentamisen Raisioon.

”Suomessa Elovena on vahvasti puurobrändi. Haluamme, että design sopii monenlaisiin uusiinkin tuoteryhmiin nyt vahvojen puurojen ja välipalakeksien lisäksi ”, Krook sanoo.