Pohjois-Amerikan koripalloliiga NBA jatkuu koronatauon jälkeen 30. heinäkuuta alkaen. Pelit pelataan Orlandon kaupungissa Floridan osavaltiossa sijaitsevassa Disney Worldissä, johon 22 joukkuetta kerääntyy mittelemään paremmuudestaan. Itse ottelutapahtuma poikkeaa melko paljon normaalista, kertoo AdAge.

Euroopan huippujalkapallosarjoista tutun käytännön mukaan katsojat eivät voi kerääntyä kentän ympärille ottelun aikana. Siksi NBA on rakentanut pelikentän ympärille viisimetriset videotaulut, joissa näkyy, kuinka 300 koripallofania seuraa ja kannustaa kotonaan.

Etätyön tekijöille tutun Microsoft Teams -sovelluksen “together mode” -ominaisuuden kautta katsojat vaikuttavat istuvan vieri vieressä, aivan kuten normaalissa koripallo-ottelussa.

Katsojat voivat jopa keskustella keskenään ja heittää keskenään virtuaaliset ylävitoset. Lisäksi pelaajien perheille on rakennettu oma virtuaalinen katsomonosansa, jossa he voivat istua ikään kuin yhdessä peliä seuraten.

Virtuaalisten fanien ääni kuuluu niin pelikentälle kuin televisiolähetyksen katsojille. Tällä on määrä elävöittää ottelukokemusta, joka uhkaisi jäädä ilman ääntä ja yleisön kannustusta varsin vaisuksi.

Liigan paluuseen liitty vielä monia kysymyksiä. On esimerkiksi epäselvää, miten toimitaan, jos moni pelaaja antaisi positiivisen koronatestin paluun jälkeen. Silti suorien urheilulähetysten paluu on amerikkalaismainostajille erinomainen uutinen, toteaa sijoituspankki Needham & Companyn analyytikko Laura Martin.

”(Live-urheilu) on yksi harvoista suorana katsotun sisällön muodoista. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että ihmiset eivät katso sisältöä nauhoitettuna ja kelaa mainosten eteenpäin mainosten yli, jolloin mainoksilla on enemmän vaikutusta”, Martin kiteyttää.

Mahdollisimman vähäriskiseen koronatauolta paluuseen merkittävästi investoinut NBA lupaa lisäksi, että paluuotteluissa yleisölle on tarjolla ennen näkemättömiä kuvakulmia ja parempaa äänenlaatua.