SuomiAreena järjestetään ensi viikolla Porissa 14. kertaa. Paikalle odotetaan viime vuosien tapaan noin 70 000 kävijää, joille tapahtuma on ilmainen. Tapahtuman vastaava tuottaja ja Mediahub in sisältöliiketoimintajohtaja Mari Haavisto kertoo, että suurin osa kävijöistä tulee Porin alueelta ja pääkaupunkiseudulta.

”Teimme viime vuonna ensimmäisen kerran kävijätutkimuksen, ja siinä eniten yllättänyt asia oli, että noin puolet kävijöistä oli alle 45-vuotiaita”, Haavisto kertoo.

Viiden päivän aikana Porissa on noin 200 tilaisuutta, 400 järjestäjätahoa eri sektoreilta ja puhujia yhteensä noin 1 000. Haavisto nostaa kolme tärppiä liittyen tämän vuoden teemoihin, jotka ovat tulevaisuuden innovaatiot ja oppiminen:

”Tämän vuoden yksi pääyhteistyökumppaneistamme on OAJ, ja se järjestää pop-up koulun, jossa voi osallistua nykypäivän koulunkäyntiin esimerkiksi äidinkielen tunneille tai yo-kirjoituksiin.”

LähiTapiola puolestaan järjestää Hack Dayn, jossa nähdään muun muassa, kuinka helposti onnistuu hakkeroitua vaikka Teslaan. Siellä nostetaan esiin kyberturvallisuuden sanomaa.”

”Ja tietysti yksi mielenkiintoinen asia on uusien kansanedustajien tentti. Uudet kansanedustajat ovat tapahtumassa laajasti läsnä. Ja myös uuden hallituksen ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat ottavat ensimmäistä kertaa yhteen omassa tentissään.”

Jos runsaudenpula uhkaa ohjelman suhteen, Haavisto vinkkaa, että tapahtuman apin avulla voi rakentaa oman lukujärjestyksen, joka helpottaa tilaisuudesta toiseen sukkuloimista.

”Kannattaa ehkä miettiä etukäteen, mikä isompi aihealue kiinnostaa eniten: politiikka ja talous, koulutus, urheilutapahtumat vai viihde.”

Kansalaisia kiinnostavaksi vetonaulaksi Haavisto mainitsee myös elokuvaohjaaja Renny Harlin in, joka lentää Kiinasta keskustelemaan Kiinan ja Suomen suhteista yhdessä C21-verkoston eli suurten kaupunkien edustajien kanssa.

”Tänä vuonna odotamme, että uusia kävijöitä tulee lisää myös Porin ja Satakunnan alueelta, sillä maanantain avajaisjuhlissa lavalle saadaan porilaislähtöiset kultaleijonat. Luvassa on hyvät katujuhlat. ”

Järjestäjiksi on tunkua

SuomiAreena järjestettiin alun perin PoriJazzin kylkeen saamaan vetoapua massatapahtumasta, mutta suhde on vähitellen keikahtanut tasavertaiseksi ellei toisinpäin. Jo vuosia Areena on vetänyt enemmän kävijöitä kuin jazzit.

Areenan ja jazzien tulovaikutusta Porin alueelle ei ole tehty viimeiseen 10 vuoteen.

”Puheissa se on kyllä ollut, mutta tänäkään vuonna sitä ei tehdä. Se on tarkoitus tehdä ensi vuonna. Tämä on mielestämme todella hyvä kombo, kun päivällä voi kuunnella asiaa ja illalla voi rentoutua jazzin merkeissä”, SuomiAreenan Porin-tuottaja Tiina Lehtonen Visit Pori sta kertoo.

Järjestäjien haku ensi vuoden tapahtumaan päättyy elokuussa. Mari Haavisto sanoo, että joka vuosi tapahtumaan on tunkua enemmän kuin mahtuu.

”Katsomme kaikki hakemukset syksyllä läpi ja parhaat ideat valitaan. Olemme myös tarjonneet yhteistilaisuuksia eri järjestäjätahoille, jos esimerkiksi viisi tahoa haluaa tulla puhumaan sotesta. Se palvelee kävijöitäkin. Ja viime syksynä järjestimme Maikkarin tiloissa minglaustilaisuuden, jossa järjestäjät saivat itse etsiä sopivia kumppaneita tämän vuoden tapahtumaan. ”