Peliyhtiöt

Henrik Muukkonen 15.10.2013 11:51 päivitetty 4.2.2016 10:35

Ensin Nokia, nyt Supercell - peliyhtiön enemmistöosuus myydään 1,1 miljardilla

Supercell

Japanilaiset ostavat Supercellin 1,1 miljardilla eurolla. Supercell jää Suomeen ja kaikki työntekijät jatkavat yhtiössä.

Uusi Suomeen perustettava yhtiö ostaa enemmistön Supercellistä. Uuden yhtiön omistajat ovat maailman kolmanneksi suurin teleoperaattori, japanilainen Softbank ja Softbankin omistama japanilainen peliyhtiö Gungho. Kauppasumma on 1,1, miljardia euroa. Aloitteen teki Softbank.

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen on rikas ja onnellinen mies.

Paanasen mukaan syynä ei ole pelkkä raha.

“Tärkeimmät syyt ovat samanlainen filosofia ja apu, jonka saamme heiltä liiketoimintamme kehittämiseen. Olemme halunneet olla oikeasti ensimmäinen globaali pelifirma ja tämä on askel siihen suuntaan. Haluamme menestyä länsimaiden lisäksi Kiinassa, Japanissa ja Koreassa ja tämä järjestely auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Olemme erittäin tyytyväisiä.”

Myös uusi omistaja Softbankin perustaja, toimitusjohtaja Masayoshi Son on tyytyväinen kauppaan.

Son kertoo yhtiön käyneen läpi lukuisia pelifirmoja, mutta päätyneensä Supercelliin siksi, että Supercellilla oli paras tiimi ja parhaat johtajat. Myös yhtiön menestys teki vaikutuksen.

“Tämä on suurin yksittäinen investointimme peliyritykseen. Filosofiani mukaan yksikään yritys ei pärjää yksin ja tarvitsemme ryhmän yrityksiä, että pärjäämme seuraavat 300 vuotta. Supercell on strateginen avainsijoitus meille ja Ilkasta tulee myös yksi avainjohtaistamme.”

Käytännössä kauppa tapahtuu niin, että Suomeen syntyy uusi yhtiö, johon Softbank sijoittaa 80 prosenttia 1,1 miljardista eurosta ja Gungho 20 prosenttia. Uusi yhtiö ostaa Supercellistä 51 prosenttia 1,1 miljardilla eurolla.

Ilkka Paanasesta tulee myös uuden yhtiön toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja, asiaa ei ole vielä päätetty. Supercell jää Suomeen.

“Jatkan Supercellissa, kaikki 130 työntekijää jatkavat Supercellissa ja toiminta jatkuu Supercellin nimellä.”

Myyjiä ovat kaikki vanhat omistajat, jotka myyvät osakkeitaan niin, että he jäävät yhä omistajiksi.

Supercellin omistus on ollut tähän saakka suurin piirtein puoliksi henkilöstön ja puoliksi pääomasijoittajien hallussa.

Suurimpia omistajia ovat olleet Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

Tämänhetkiset pääomasijoittajat jättäytyvät pois yhtiön hallituksesta, mutta jäävät omistajiksi.

Supercellin hallituksen muodostavat jatkossa Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja, Softbankin perustaja, toimitusjohtaja Masayoshi Son ja hänen veljensä Taizo Son, joka on peliyhtiö Gunghon perustaja-omistaja.

Paanasen mukaan kyseessä on kaikkien aikojen toiseksi suurin peliyhtiöiden kauppa. Suurempi oli vain Vivendi Gamesin omistaman Blizzardin ja Activisionin yhdistyminen vuonna 2008 Activision Blizzardiksi.

Itsenäisyys tärkeää

Ilkka Paanasen mukaan kaupassa on tärkeää se, että uusi yritys syntyy ja jää Suomeen.

“Perustamisasiakirjaan on kirjattu, että firma jää Suomeen ja pysyy suomalaisena. Haluamme maksaa veromme Suomeen.”

Paananen kertoo yhtiön maksavan tänä vuonna yhtiöveroja Suomeen 100 miljoonaa euroa ja tulevasta kaupasta syntyviä transaktioveroja 160 miljoonaa euroa.

“Saamme myös lisää varakkaita ihmisiä Suomeen. Minä ja Mikko tulemme ainakin varmasti sijoittamaan rahojamme eteenpäin.”

Miten Supercellillä menee taloudellisesti juuri nyt?

Meillä menee hyvin, mutta emme kerro tarkemmin vielä.”

Kaikki alkoi vanhoista automaateista

Supercellin uuden omistajan Softbankin historia on mielenkiintoinen. Yrityksen perusti vuonna 1981 japanilainen Masayoshi Son. Masayoshi aloitti yritys toiminnan opiskellessaan Yhdysvalloissa. Hän toi maahan käytettyjä japanilaisia peliautomaatteja.

Palattuaan Japaniin hän alkoi pyydä pc-ohjelmistoja. Nyt Softbank on siis maailman kolmanneksi suurin teleoperaattori heti China Mobilen ja Verizonin jälkeen. Siihen kuuluu kaikkiaan 1300 yritystä.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 34 miljardia dollaria ja liikevoitto (ebitda) 11 miljardia dollaria.

Gungon kanssa kannattavaa yhteistyötä

Supercell ja Gungho ovat tehneet yhteistyötä muutaman kuukauden ajan. Gunghon peli Puzzle and Dragons on ollut Japanin peliykkönen jo pitkään, mutta yhtiö ei ole onnistunut laajenemaan länsimaihin. Supercell on hallinnut länsimaisia listoja omalla Clash of Clans -pelillä, mutta ei ole päässyt oikein idän markkinoille.

Yhtiöt ovat tuoneet peleihinsä toistensa pelihahmoja ja näin edesauttaneet peliensä markkinointia.

“Se on ollut luova kiva projekti, mutta uskomatonta on, että olemme molemmat saaneet peleihimme uusia merkittävän määrän pelaajia. Yhteistyöllä on siis kaupalliset perusteet”, Paananen kertoo.

“Itse asiassa Japani ja Kiina ovat jo nyt viiden suurimman maan joukossa.”

Paananen ja Taizo tapasivat ensimmäisen kerran toisensa Suomessa, kun Taizo oli tutustumassa eurooppalaiseen peliteollisuuteen. Kauppaan johtaneet keskustelut käytiin lopulta muutamassa kuukaudessa.