Ahvenanmaalaisen Nya Åland -lehden entinen toimittaja ja entinen päätoimittaja ovat vastanneet heitä koskeneisiin syytteisiin tiistaina 13. maaliskuuta. Asiasta kertovat sekä Long Play että Nya Åland.

Ahvenanmaan käräjäoikeudessa käsiteltävässä tapauksessa oli kyse Nya Ålandin uutisesta, jossa siteerattiin ja linkattiin Long Play -verkkojulkaisun artikkeliin.

Long Play oli julkaissut helmikuussa 2016 pitkän artikkelin liittyen elokuvateatteri Dominoon ja siellä toimineeseen mieheen, jota epäiltiin rikoksista. Nya Åland taas julkaisi Long Playn artikkeliin linkkaavan uutisen 1. maaliskuuta 2016. Long Play kertoi miehen nimen Tämä mies on vaarallinen -artikkelissaan, mutta Nya Åland ei.

Syyttäjän mukaan Nya Åland syyllistyi yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen, kun se kertoi miehen rikosepäilystä. Lisäksi syyttäjän mukaan lehti syyllistyi kunnianloukkaukseen kertoessaan miehen avioliitosta Dominon kiinteistön omistaneen, yli 80-vuotiaan ja muistisairaudesta kärsineen naisen kanssa. Artikkelissa nimetty mies vaatii oikeudessa Nya Ålandin entisiltä tekijöiltä 62 500 euron korvauksia.

Syyttäjä perustelee vaatimuksia sillä, että Nya Ålandin jutun linkki vie Long Playn artikkeliin, jonka lukunäytteestä nimi ilmenee. Syyttäjän mukaan nimen mainitseminen esitutkintavaiheessa oli väärin.

Long Play kertoo, etteivät julkaisu tai sen tekijät ole joutuneet vaatimusten kohteeksi, eikä lehden toimitusta epäillä rikoksista.

Nya Ålandin entisten tekijöiden puolustus vetosi siihen, että lehti oli aiemminkin seurannut tapausta. Lehti myös käytti Long Playn artikkelia lähteenä, minkä vuoksi artikkeli oli mainittava uutisessa. Lukija olisi puolustuksen mukaan voinut hakea alkuperäisen artikkelin verkosta itse ja saada nimen tietoonsa. Asianomistaja oli myös antanut kommentteja Long Playn artikkeliin. Puolustus viittasi myös aiemmin julkaistuihin korkeimman oikeuden tuomioihin vastaavissa tapauksissa.

Long Playn mukaan tapauksesta annetaan ratkaisu 27. maaliskuuta.