Luovassa tilassa

Käytävä tuntui pitkältä. Sitten piti kääntyä oikealle ja nousta askeleet yläkertaan. Perällä häämöttävä huone oli kaunis, vaikka tapetti repsotti ja katosta oli tippunut laastia.

Huone kuului aikanaan Lapinlahden sairaalan ylilääkärille. Olin siellä viime elokuussa. Osallistuin vapaaehtoisena opettajana Helsingin Juhlaviikkojen ja Demos Helsingin järjestämään Kouluun, toisilta oppimisen festivaaliin.

Kouluun osallistui kymmeniä vertaisopettajia ja satoja kansalaiskoululaisia. Se pidettiin Lapinlahdessa, koska kyseinen tila oli poistunut vakiokäytöstä. HUSin psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto muutti sieltä vuonna 2008. Sen jälkeen se on ollut hukkatilaa.

Hukkatilaa on Suomessa paljon. On tyhjiä konttoreita, lopetettuja kouluja ja kiinteistöjä, joiden korjaamiseen ei ole resursseja. Mitä niille pitäisi tehdä?

Ne voidaan toki pilkkoa osiin tai paketoida uudelleen. Koulu-kokeilu osoitti, että yksi ratkaisu on tuottaa niihin sisältöjä. Sisältöjen myötä mikä tahansa tila voi löytää itselleen uuden tehtävän, kontekstin tai merkityksen. Parhaassa tapauksessa kenties ne kaikki.