Espooseen suunnitellaan mittavaa lastenkulttuurin hanketta. Investoinnin suuruus on 50–70 miljoonaa euroa. Valmista pitäisi tulla vuonna 2025.

”Hanke on suuri ja rahankeruu alussa. Olemme keskustelleet muutaman merkittävän, kulttuuria rahoittavan säätiön kanssa ja saamamme palaute on ollut sen verran rohkaisevaa palautetta, että uskalsimme hankkeeseen lähteä”, Lastenmaailma ry:n puuhamies Taneli Heikka sanoo.

Heikan mukaan tavoitteena on tehdä kansainvälisesti kiinnostava ja taiteellisesti korkeatasoinen ympärivuotinen matkailukohde.

Liiketoiminnasta tulee vastaamaan perustettava Lastenmaailman Säätiö, joka tulouttaa toiminnan tuotot perustajajäsenilleen lasten hyväksi tehtävään työhön.

Lastenmaailma ry:n perustajiin lukeutuu luovan suunnittelun toimisto N2. Se yritti vuosia puuhata Töölönlahtea uuteen uskoon, mutta hanke ei edennyt halutulla tavalla.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee Lastenmaailman suunnitteluvaraushakemusta ensi viikolla. Suunnitteluvaraus käsittää noin neljän hehtaarin alueen.

”Tällaiselle paikalle on Suomessa tarvetta ja jos jollekin on tarvetta, sille löytyy myös rahoitus”, Heikka sanoo.

Heikan mukaan säätiöiden lisäksi rahoitusta haetaan myös yrityksiltä.

”Lähdemme etsimään kumppanuuksia sisällön kautta. Yhteistyömallien pitää olla jotain muuta kuin plagaatti talon seinässä.”

Heikan mukaan vielä on auki, millainen yritysten suhde säätiöön tulee olemaan.

Ideatasolla mallia Lastenmaailmaan on haettu Tukholmassa sijaitsevasta Junibackenista, joka pohjaa Astrid Lindgren in kirjoihin.

Heikan mukaan Lastenmaailma lähestyy kulttuuria laajemmin.

”Lastenmaailmassa osallistavaa tekemistä on eri taiteen muodoissa. Teemapuistoissa lasten osallistuminen jää usein hieman ulkokohtaiseksi olemiseksi lavasteissa.”