äänekkäät signaalit

Kuka tahansa pystyy piirtämään täpliä. Kuka tahansa voi yrittää tehdä trendin täplistä. Esimerkiksi Marimekolla on täpliä kuoseissaan. Mutta on eri asia suunnitella täpliä ja luoda täplistä tarina.

Louis Vuittonin taiteellinen johtaja Marc Jacobs on paitsi varmasti hyvä taiteellinen johtaja myös hyvä ajattelija. Marc Jacobs nimittäin osaa kertoa tarinan. Eikä nyt puhuta siitä tarinankerronnasta mikä tuntuu edelleen olevan pop täällä Suomessa. Missä yritykset palkkaavat mainos- tai viestintätoimiston kehittämään niille tarinaa. Pitää olla tarinaa, koska tarinat kiehtovat ihmisiä. Kyllä. Mutta tarinaa ei voi temmata tuulesta. Tarinan pitää olla tosi. Ja hyvä tarina vaatii vähän rohkeutta.

Mietitäänpä, että ehdottaisit viestinnän konsulttina jollekin suomalaiselle yritykselle, että palkataan teille tällainen mielisairas japanilainen taiteilija. Taiteilija, joka on erikoistunut täpliin, mutta ei siksi, että tekisi itsensä mielestä taidetta vaan siksi, että kertoo käsittelevänsä omia mielenhäiriöitään maalaamalla mahdollisimman paljon erilaisia täpliä. Ja että että tämä taiteilija on vielä parhaat päivänsä nähnyt 83-vuotias punapäinen erakko. Tiedän jo, ja niin tiedät sinäkin, mitä tapahtuu. Tapahtuu se, mistä Marko Kulmala kirjoitti kirjassaan Kasvu (Teos 2011). Kun johtoryhmä sanoo, että "kiinnostava ehdotus, me palaamme tähän". Ei muuten palata.

Jälkeenpäin rohkea ei tunnu rohkealta vaan juuri siltä, mitä olisi pitänyt tehdä. Etukäteen kaikki on liian rohkeaa. Ei nyt ehkä sentään sellaista mielisairasta taiteilijaa. Marc Jacobs on osannut freesata rohkeilla viestinnällisillä teoilla vanhan muotitalon, jonka laukut alkoivat roikkua kaikkien käsivarsissa vähän nolosti. Kuten palkkaamalla Yayoi Kusaman maalaamaan kuoseihin täpliä. Syntyi mallisto, mistä lähes jokainen naistenlehti on tehnyt jutun. Tarina on tosi ja se on kiinnostava. Yayoi Kusama on sitä mieltä, että Marc Jacobs on nero. Niin onkin. Kuka tahansa olisi saanut mallistoon syksyksi täpliä. Mutta Jacobs sai täpliä tarinalla. Trendi on syntynyt.

Kirsi Piha