Suoratoisto

Ari Karkimo 4.9.2018 15:55

EU-päätös muuttaa Netflixiä – lisää suomalaista sisältöä tai hinnat ylös

EU haluaa tukea paikallista tuotantoa vaatimalla myös suoratoistopalveluja lisäämään sitä tarjontaansa.

Netflixin ja muiden tv-viihdettä välittävien suoratoistopalvelujen on piakkoin pakko lisätä paikallisten sisältöjen tarjontaansa Euroopassa. Jos se ei onnistu, velvoitteesta voi luistella irti rahalla, mikä merkinnee tilausmaksujen korotuksia.

EU päättää velvoitteesta loppuvuodesta, mutta äänestystä pidetään enää pelkkänä muodollisuutena. Variety kirjoittaa, että esimerkiksi Netflixin ja Amazon Primen tarjonnasta 30 prosenttia pitäisi olla paikallista – siis Suomessa suomalaista.

Vaatimuksella halutaan tukea paikallista tuotantoa. Jos palveluntarjoaja ei saa kiintiötä täyteen, se voi sitoutua rahoittamaan paikallista elokuvatuotantoa muuten. Esimerkiksi Saksassa tilaajien kuukausimaksun yhteydessä peritään lisämaksu, jonka tuotto annetaan maan elokuvasäätiölle.

Kunhan EU-päätös loppuvuodesta syntyy, kunkin jäsenmaan on vielä säädettävä omat velvoitteensa. Kotimaisen ohjelmiston osuudeksi voidaan vaatia suurempaakin siivua kuin 30 prosenttia, ei kuitenkaan enempää kuin 40.

EU:n ratkaisu tulee vaikuttamaan myös YouTubeen. Sille ei aseteta vaatimuksia sisällön suhteen, mutta palvelun maksamia tekijänoikeusmaksuja halutaan korottaa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö