Netflix in ja muiden tv-viihdettä välittävien suoratoistopalvelujen on piakkoin pakko lisätä paikallisten sisältöjen tarjontaansa Euroopassa. Jos se ei onnistu, velvoitteesta voi luistella irti rahalla, mikä merkinnee tilausmaksujen korotuksia.

EU päättää velvoitteesta loppuvuodesta, mutta äänestystä pidetään enää pelkkänä muodollisuutena. Variety kirjoittaa, että esimerkiksi Netflixin ja Amazon Primen tarjonnasta 30 prosenttia pitäisi olla paikallista – siis Suomessa suomalaista.

Vaatimuksella halutaan tukea paikallista tuotantoa. Jos palveluntarjoaja ei saa kiintiötä täyteen, se voi sitoutua rahoittamaan paikallista elokuvatuotantoa muuten. Esimerkiksi Saksassa tilaajien kuukausimaksun yhteydessä peritään lisämaksu, jonka tuotto annetaan maan elokuvasäätiölle.

Kunhan EU-päätös loppuvuodesta syntyy, kunkin jäsenmaan on vielä säädettävä omat velvoitteensa. Kotimaisen ohjelmiston osuudeksi voidaan vaatia suurempaakin siivua kuin 30 prosenttia, ei kuitenkaan enempää kuin 40.

EU:n ratkaisu tulee vaikuttamaan myös YouTube en. Sille ei aseteta vaatimuksia sisällön suhteen, mutta palvelun maksamia tekijänoikeusmaksuja halutaan korottaa.