Tietoturva

Tivi 13.3. 10:48

EU-parlamentti nuiji kyberturvallisuuslain läpi – myytävien tuotteiden tietoturvan valvonta helpottuu

Euroopan parlamentti Brysselissä Belgiassa.

Seuraavaksi neuvoston on hyväksyttävä kyberturvallisuuslaki. Asetus astuu voimaan 20 päivää sen julkaisemisen jälkeen.

EU-parlamentti on hyväksynyt kyberturvallisuuslain, joka säätelee myös verkkolaitteiden käyttöä. Myös Kiinan mahdollinen teknologiauhka sai huomiota.

Mepit hyväksyivät tiistaina EU:n kyberturvallisuuslain selvin äänin: 586 puolesta, 44 vastaan ja 36 äänesti tyhjää.

Lain kenties merkittävin anti on kyberturvallisuussertifikaattijärjestelmän perustaminen. Sillä halutaan taata, että EU-maissa myydyt tuotteet, prosessit ja palvelut vastaavat kyberturvallisuusstandardeja.

Laki takaa EU:n kyberturvallisuusvirastolle (Enisa) pysyvät toimivaltuudet ja paremmat resurssit. Parlamentti vaatii komissiota valtuuttamaan viraston kehittämään sertifikaattijärjestelmän, joka varmistaisi, että 5g-teknologian käyttöönotossa noudatetaan tiukkoja turvallisuusstandardeja.

“Tämä merkittävä onnistuminen mahdollistaa EU:lle turvallisuusuhkiin varautumisen digitaalisessa maailmassa vuosiksi eteenpäin. Lainsäädäntö varmistaa Euroopan aseman globaalina toimijana kyberturvallisuuden alalla. Sekä kuluttajien että teollisuuden pitää voida luottaa it-ratkaisuihin”, lakiesityksen esittelijä Angelika Niebler sanoi tiedotteen mukaan.

Seuraavaksi neuvoston on hyväksyttävä kyberturvallisuuslaki. Asetus astuu voimaan 20 päivää sen julkaisemisen jälkeen.

Keskustelussa mepit ilmaisivat huolensa viime aikoina esitetyistä väitteistä, joiden mukaan 5g-laitteissa olisi sisäänrakennettuja takaportteja, joiden kautta kiinalaisilla teknologiatuottajilla ja viranomaisilla olisi luvaton pääsy henkilötietoihin ja yksityiseen dataan EU:ssa. Parlamentti hyväksyi tämän vuoksi päätöslauselman, joka vaatii EU:ta puuttumaan kiinalaisen teknologian lisääntymiseen liittyviin turvallisuusuhkiin.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö