Nyt eletään vaalikevättä ja toukokuussa ovat Euroopan parlamentin vaalit. Viime vuosina vaalien yhteydessä kuuma puheenaihe on ollut disinformaatio ja vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa valeuutisten tai harhaanjohtavien uutisten avulla.

Euroopan unioni (EU) julkaisee nyt kuukausittain raportin, jossa kerrotaan, kuinka hyvin eri teknologiajätit taistelevat disinformaatiota vastaan.

Tällä hetkellä EU:n mukaan Facebook, Twitter ja Google eivät tee tarpeeksi. Tällä hetkellä edellä mainitut yhtiöt raportoivat toimistaan kuukausittain EU:lle. Raporteissa kerrotaan muun muassa poliittisen mainonnan läpinäkyvyydestä, valetilien sulkemisesta ja bottien tekemisistä. Vaikka EU on saanut raportteja teknologiajäteiltä, ei se ole tyytyväinen.

”Meidän täytyy nähdä enemmän edistystä taistelussa disinformaatiota vastaan”, EU:n tiedotteessa kerrotaan. Tiedotteen mukaan yritysten tarjoamissa raporteissa on liian vähän tietoa jo käyttöönotettujen menetelmien toimivuudesta. ”Vaadimme Facebookia, Googlea ja Twitteriä tekemään enemmän kaikissa jäsenvaltioissa, jotta voimme varmistaa vaaliemme koskemattomuuden”, tiedotteessa linjataan.

Facebook ja Twitter ovat kertomiensa mukaan poistaneet miljoonia valetilejä palveluistaan. Ainakin Facebook on tarttunut poliittisen mainonnan läpinäkyvyyteen, sillä puolueiden mainoksista näkee lisätietoja tarkastelemalla, mille kohderyhmälle mainos on suunnattu. Google on taasen kertonut, että se aloittaa raportoimisen poliittisten mainosten läpinäkyvyydestä.

Valeuutiset ovat viime vuosina olleet suuresti pinnalla ja muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa disinformaation on katsottu vaikuttaneen vaaleihin. Donald Trumpin hallinto on myöntänyt, että Venäjä vaikutti vaaleihin. EU varmasti pelkää vaalivaikuttamista niin Euroopan parlamentin vaaleissa kuin eri valtioiden vaaleissa.