Tekijänoikeusdirektiiviä koskevat loppuneuvottelut parlamentin ja neuvoston välillä päättyivät keskiviikkona illalla.

Tekijänoikeudet internet-aikaan päivittävän direktiivin lopputulos herättää yhä vastustusta.

Tekijänoikeusdirektiivin tarkoitus on velvoittaa erilaiset internet-sivustot maksamaan tekijänoikeuskorvauksia tekijänoikeuden alaisesta sisällöstä, jotta sivustoilla julkaistaan.

Nyt sovittu kompromissi velvoittaisi Youtube n, Twitter in, Facebook in ja Google News in kaltaisia alustoja valvomaan ja poistamaan sisältöä, joka rikkoo tekijänoikeuksia, jollei niiden julkaisusta ole maksettu käyttömaksuja. Tekijänoikeusrikkomus olisi jatkossa alustojen ongelma, vaikka sisällön olisi ladannut alustan käyttäjä.

Maksujen on tarkoitus mennä sisällöntuottajille, kuten kustantajille, muusikoille ja medialle.

Osan materiaaleista, kuten meemit ja gifit, voisi julkaista vapaasti, koska materiaalin julkaiseminen siteeraamiseen, kritiikkiin, arvosteluun, karikatyyriin, parodiaan tai pastissiin, on suojeltu.

Materiaalin lataaminen erilaisiin nettisanakirjoihin, kuten Wikipediaan, olisi yhä mahdollista ilman tekijänoikeusvaateita.

Hyperlinkit uutisartikkeleihin, joihin on liitetty ”yksittäisiä sanoja tai hyvin lyhyitä katkelmia”, olisivat vapaasti jaettavissa.

Direktiivin mukaan toimittajien pitäisi saada osa tekijänoikeustuloista, joita heidän kustantajansa saavat.

Startup-alustoja koskevat velvoitteet olisivat kevyempiä.

”Tämä on tärkeä askel sen korjaamiseksi, että muutama yritys on voinut ansaita valtavia määriä rahaa ilman, että ne ovat maksaneet kunnon korvauksen tuhansien luovien työntekijöiden ja toimittajien työstä, josta he ovat riippuvaisia”, lain esittelijä Axel Voss kommentoi.

Vastustajat yhä huolissaan

Tekijänoikeusdirektiivi tässäkin muodossa herättää vastustusta.

Euroopan parlamentin jäsen, Saksalaisen Piraattipuolueen edustaja Julia Reda on yksi äänekkäimpiä kriitikkoja.

Reda huomauttaa blogissaan direktiivin velvoittavan nettialustat tekemään ”parhaansa” siinä, että ne ostavat tekijänoikeuslisenssit kaikkeen materiaaliin, jota alustojen käyttäjät voivat mahdollisesti julkaista. Redan mielestä se on mahdoton tehtävä ottaen huomioon koko maailman mittakaavan.

Reda huomauttaa, että vaikka laki ei velvoittaisi asentamaan filttereitä, nettialustoilla ei ole muuta vaihtoehtoja, sillä niiden pitää valvoa tekijänoikeuksien noudattamista. Ongelma on, että filtterit tekevät virheitä ja saattavat estää materiaalin julkaisua väärin perustein.

Kiistanalainen on ollut myös niin sanottu linkkivero, jonka tarkoitus on ohjata tekijänoikeustuottoa medialle siitä, että sen sisältöä jaetaan internetissä.

Europarlamentaarikko Reda huomattaa, että kompromissiversio kyllä sallii tekstien jakamisen ja lyhyiden tekstipätkien näyttämisen linkin yhteydessä, mutta jää tuomioistuinten määriteltäväksi, mikä on ”lyhyt” katkelma tekstiä.