EU:n amerikkalaisviskeille viime vuonna asettamat lisätullit ovat kolhineet juoman ennen kauppasotaa hyvässä vedossa ollutta kysyntää.

Kesäkuussa 2018 voimaan tullut tulli on 25 prosenttia, ja käytännössä se lasketaan tuotteen tullausarvosta.

Suomalaiselle bourbonin ystävälle tilanne ei ole niin paha kuin miltä se ensi alkuun kuulostaa. Syynä on muun muassa se, etteivät tullit ole suoraan siirtyneet kuluttajahintoihin.

Tullien siirtyminen viskipullon hintaan ei ole suoraviivainen prosessi, kertoo muun muassa Jim Beam in bourbonviskejä Pohjoismaihin tuovan Edrington in Suomen maajohtaja Ville Puskala.

Tähän mennessä hintavaikutus ei Puskalan mukaan ole suuri, mutta ei myöskään aivan mitätön. Hinnoittelusta neuvotellaan aina brändin kanssa.

”Hinta on meidän ja päämiehen välisen sopimuksen lopputulos, siinä pelataan tietyllä marginaalilla. Käytännössä nopeat muutokset hinnoittelussa menevät päämiehen piikkiin, ja pidempiaikaiset siirtyvät meille ja näkyvät kuluttajan kukkarossa,” Puskala kertoo.

Isolla viskivalmistajalla on siis varaa absorboida suurin osa tullien aiheuttamasta iskusta, eikä lisätariffi siirry suoraan esimerkiksi Alko n hyllyyn.

Alkossa tuotteiden hinnat määrittää tavarantoimittaja. Hinnoittelumuutoksia voi tehdä kolme kertaa vuodessa, ja hinnanmuutokset siirtyvät täysimääräisinä kuluttajan maksamaan hintaan.

Puskala kuitenkin arvioi, että nousupainetta hinnoille on. Tämä näkyy etenkin hieman kalliimmissa erikoistuotteissa, joissa kysyntä on suurta ja tarjonta pientä.

Kuluttajan kannalta tullien vaikutusta pienentää myös se, että Suomessa valmistevero väkevissä alkoholijuomissa on melko suuri. Toistaiseksi pieneksi jäänyt tullivaikutus ei hyllyhinnoissa siis vaikuta niin suurelta kokonaishintaan nähden.

Amerikkalaisviskien suosioon Suomessa tullikiistat eivät ole Puskalan mukaan näkyvästi vaikuttaneet.

”Päinvastoin, tuoteryhmä on yksi niistä, joiden kysyntä on hyvässä kasvussa. Koko kategoria on ollut kaksinumeroisissa kasvulukemissa.”

Alkon myyntiluvut tukevat arviota. Väkevien alkoholijuomien kategoriajohtajan Marjo Pelkosen mukaan yhdysvaltalaisten viskien litramyynti kasvoi vuonna 2018 15 prosenttia.

Kasvu jatkui yhä tänä vuonna, vaikkakin aiempaa pienempänä. Tammi–kesäkuussa kategorian myynti kasvoi 2,5 prosenttia.

Pienet tislaamot pulassa

Amerikkalaisviskille lätkäisty tulli oli harkittu poliittinen näpäytys. Enimmäkseen maissista valmistettava amerikkalainen viskilaatu bourbon on tärkeä vientituote Kentuckyn osavaltiolle, joka on senaatin enemmistöjohtajan Mitch McConnell in koti.

Väkeviä alkoholijuomia tuottavien yritysten järjestö Distilled Spirits Council julkaisi helmikuussa laskelmat, joiden mukaan amerikkalaisviskien vienti Euroopan Unioniin putosi vuoden 2018 heinä–marraskuussa 8,7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Pudotus oli riittävä pyyhkimään pois alkuvuoden kasvaneen myynnin. Kaikkiaan amerikkalaisviskien vienti kasvoi vuoden 2018 alkupuoliskolla 28 prosenttia. Lähes 60 prosenttia viennistä suuntautui Eurooppaan. Euroopan viennin arvo oli yli 600 miljoonaa dollaria.

”Tulleilla alkaa olla näkyvä haittavaikutus vientiin,” Distilled Spirits Councilin Christine LoCascio totesi helmikuussa.

”Monet pienemmät tislaamot tunsivat vaikutuksen heti tullien astuessa voimaan.”

Viskitislaamot joutuvat suunnittelemaan toimintaansa vuosiksi eteenpäin, sillä niiden tulee ottaa huomioon esimerkiksi lakisääteiset ikääntymisajat ja varastointi. Esimerkiksi Jim Beamin juomat ikääntyvät vähintään neljä vuotta.

Heinäkuun alussa yhdysvaltalaisen viskitislaamon Jim Beamin varasto tuhoutui massiivisessa tulipalossa Kentuckyssa. Palossa tuhoutui 45 000 tynnyriä bourbonia. Yhtiö saattoi huojentuneena todeta vahingon suhteellisen pieneksi, sillä varastoissa on yhteensä 3,3 miljoonaa tynnyriä.

Pienille tislaamoilla suuren kokoluokan varastointi ei aina ole mahdollista, joten viennin heikkeneminen sotkee tuotantosuunnitelmat ja talouden vuosiksi eteenpäin.

Presidentti Donald Trump in kauppasodan lämmetessä tulleja amerikkalaisviskille ovat asettaneet myös Meksiko, Kanada, Turkki ja Kiina.

Etenkin Kiinassa jenkkiviskin menekki oli ennen kauppasotaa kovassa kasvussa. Vaikka markkinan koko olikin viime vuonna vaatimattomat 8,9 miljoonaa dollaria, Forbesin mukaan se oli ehtinyt 12-kertaistua vuodesta 2001.

Kauppasodan vaikutukset amerikkalaisviskin kysyntään voivat olla varsin kauaskantoiset, sillä juoman kysyntä maailmalla on joustavaa. Kiinalaiset, kuten eurooppalaisetkin, voivat ostaa kasvavaan viskinjanoonsa skotlantilaista tai kanadalaista viskiä.