EU

Soili Semkina 12.9.2018 15:17

Euroopan parlamentti hyväksyi tekijänoikeusdirektiivin – lopullinen sisältö on vielä auki

Colourbox

Direktiiviä käsitellään seuraavaksi Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston välisissä kolmikantaneuvotteluissa, joissa määritellään direktiivin lopullinen sisältö.

Mielipiteitä jakava EU:n tekijänoikeusdirektiivi hyväksyttiin tänään Euroopan parlamentissa keskiviikkona selvin numeroin 438 puolesta ja 226 vastaan.

Äänestys oli toinen. Aiemmin direktiivi kaatui heinäkuussa.

Tekijänoikeusdirektiivin tarkoituksena on ollut puuttua siihen, että Facebookin ja Youtuben kaltaiset alustat rakentavat liiketoimintansa luovien sisältöjen varaan, mutta eivät maksa tekijänoikeuksien haltijoille lainkaan tai vain hyvin vähän korvausta.

Direktiivi on jakanut voimakkaasti mielipiteitä. Erityisesti keskustelussa ovat olleet artiklat 11 ja 13, joissa määritellään muun muassa toimittajien ja musiikintekijöiden ja muiden esittäjien sisällön käyttöä.

Vaarana artiklan 13 osalta on ollut se, että artiklan noudattaminen olisi edellyttänyt alustojen käytön aktiiviseen tarkkailuun ja jopa alkuperäismateriaalin poistamiseen. Direktiiviesitystä on muokattu.

Asian käsittely ei pääty vielä tähän, vaan se jatkuu Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston välisillä kolmikantaneuvotteluilla, joissa määritellään direktiivin lopullinen sisältö.

Teoston yhteiskuntasuhteiden ja EU-asioiden päällikön Riikka Railimon mukaan tekijänoikeussääntelyä tulisi päivittää nykypäivään arvokuiluongelman ratkaisemiseksi. Musiikkia ja muita sisältöjä on jaossa ja kulutetaan ennen kaikkea digitaalisissa kanavissa ja alustoilla.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö