Facebookon täyttynyt hassuista kuvista, joissa ihminen näyttää vanhentuneen hurjasti. Eräässä päivityksessä kysyttiin ”Mitä sinulle on tapahtunut?”

Vanheneminen johtuu FaceApp-sovelluksesta. Forbesin mukaan yli 100 miljoonaa ihmistä on ladannut sovelluksen laitteeseensa.

Sovelluksen omistaa venäläinen Wireless Labs, ja se lanseerattiin jo vuonna 2017. Nyt se leviää kuin kulovalkea.

Harva sovelluksen käyttäjä on lukenut käyttösopimuksen. Siinä käyttäjä antaa lähes rajattomat ja peruuttamattomat oikeudet niiden kuvien käyttöön, joita on käytetty kyseisessä sovelluksessa. Tämän lisäksi FaceApp saa käyttöönsä henkilön sijainnin.

Kuluttajaa myös muistutetaan, että kerätty data voidaan siirtää EU:n tai USA:n ulkopuolelle, eli esimerkiksi Venäjälle, jossa on aivan toisenlainen tietosuojalainsäädäntö.

Jokainen käyttäjä, joka lataa sovellukseen kuviaan, antaa siis FaceAppille rajattoman oikeuden tehdä kuville lähes mitä tahansa. PhonArena-sivuston toimittajan, Peter Kostadinovin mukaan käyttäjän kuva saattaa päätyä vaikkapa tienvarsimainokseen Moskovassa.

Kostadinovin mukaan on kuitenkin todennäköisempää, että kuvia käytetään, kun yhtiö treenaa kasvojentunnistukseen käytettävää tekoälyä.

Tätä teknologiaa voidaan käyttää esimerkiksi mainonnan kohdentamiseen tai ihmisten valvontaan.

Valokuvien lisäksi käyttäjästä siirtyy FaceAppiin muutakin tietoa. FaceApp nimittäin ilmoittaa keräävänsä tietoa muun muassa selainhistoriasta, eli selvittää millä verkkosivuilla käyttäjä on aiemmin vieraillut sekä tallentavansa ”muuta tietoa, joka auttaa meitä kehittämään palvelua”.

Ihmiset eivät Forbesin mukaan ottaneet opiksi viime vuosien suurimmasta kyberskandaalista, jossa Cambridge Analyticakäytti miljoonien ihmisten Facebook-tietoja poliittiseen vaikuttamiseen.

Vanhan säännön mukaan, jos palvelu on ilmainen, niin kuluttaja itse on tuote.

PhoneArenan mukaan McAfeen tietosuojaguru Gary Davis kehoittaakin varovaisuuteen.

”Mikään ei juuri nyt viittaa siihen, että sovellus kerää kuvia epämääräisiin tarkoituksiin. Kuluttajien on kuitenkin hyvä muistaa, että jotkut maat, kuten Venäjä ja Kiina, eivät juuri kunnioita näihin maihin sijoittuvia teknologioita käyttävien ihmisten yksityisyyttä.”