Amerikkalaisen data-analytiikkafirma Cambridge Analytica n epäillään keränneen luvatta miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja ja käyttäneen niitä voimakkaan työkalun rakentamiseen. Samaa työkalua käytettiin tiettävästi Donald Trump in vaalikampanjassa sekä Brexitiin johtaneessa kampanjassa.

Facebookia syytetään koko tilanteen mahdollistamisesta.

Cambridge Analytican taustalla ovat miljardööri Robert Mercer sekä Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon. Firma on konsultoinut kumpaakin edellä mainittua vaalikampanjaa.

Viikonloppuna Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa on kohistu tuoreista paljastusjutuista, joissa käsitellään Cambridge Analytican mahdollisesti laitonta tiedonkeruuta.

Aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa The Guardian ja The Washington Post.

Facebook sulki perjantaina Cambridge Analytican Facebook-tilin syyttäen tätä palvelun käyttöehtojen rikkomisesta.

Suurin osa väitetysti varastetuista tiedoista kerättiin jo muutamia vuosia sitten Facebook-testin avulla. Sen takana oli venäläis-amerikkalainen tutkija Alexander Kogan. Testin avulla kartoitettiin käyttäjien persoonallisuutta, ja vastaajat suostuivat antamaan tietonsa tutkimuskäyttöön.

Sama testi paljasti tietoja myös vastaajien Facebook-kavereista. Tätä kautta Cambridge Analytica olisi saanut käyttöönsä dataa jopa 50 miljoonasta amerikkalaisesta.

Firman entinen työntekijä Christopher Wylie on antanut yhtiön toiminnasta paljastavia haastatteluja. Hänen mukaansa hän loi datasta "psykologisen sodankäyntityökalun", jolla käydään "kulttuurisotaa".

Wylien mukaan Cambridge Analytica olisi sittemmin tehnyt psykologisen profiilin jo 230 miljoonasta amerikkalaisesta ja sen emoyhtiö SCL toimisi yhteistyössä Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa.