Moni on sitä mieltä, että Facebookissa on paljon törkyä. Käyttäjien silmiin pahimmat sisällöt eivät onneksi koskaan pääse, mutta joku onneton niitä joutuu kuitenkin katselemaan. Pidemmän päälle tuollainen on raastava kokemus.

Törkyvirrasta ovat kärsineet Facebookin moderaattorit, jotka lopulta haastoivat some-jätin oikeuteen. The Guardian kirjoittaa, että yhtiö on nyt lupautunut maksamaan moderaattoreille korvauksina yhteensä 52 miljoonaa dollaria.

Lähinnä alihankkijoiden palkkalistoilla työskennelleet moderaattorit saavat vähintään 1000 dollarin korvauksen, mutta summa kasvaa, jos moderaattorilla on diagnosoitu jonkinlainen mielenterveysongelma.

Moderaattoreita oikeudessa edustanut juristi Steve Williams sanoo, että nämä ovat joutuneet katselemaan pahimman laatuista törkyä: lasten hyväksikäyttöä, päiden katkomista, terrorismia, eläinrääkkäystä ja ”ylipäänsä kaikkia kuviteltavissa olevia kauhuja”.

”Työn aiheuttamat haitat ovat todellisia ja vakavia. Siksi tuntuu todella hyvältä, että saimme aikaan tällaisen konkreettisen lopputuloksen”, hän sanoo.

Oikeusjutun sysäsi liikkeelle entinen moderaattori Selena Scola vuonna 2018. Mukaan liittyi muita moderaattoreita. Raporttien mukaan työllä on ollut vakavia vaikutuksia työntekijöiden mielenterveyteen. Esimerkiksi juuri Scolalle kehittyi yhdeksän kuukauden työskentelyn jälkeen PTSD (posttraumatic stress disorder) eli traumaperäinen stressihäiriö.