Facebook aikoo julkistaa kryptovaluuttahankkeensa ensi viikolla, kertovat Wall Street Journal ja Financial Times.

Yhtiö on saanut hankkeeseensa mukaan yli 12 yhtiökumppania, muun muassa luottoyhtiö Visan ja Mastercardin, maksupalvelu Paypalin ja kuljetusyhtiö Uberin. Jokainen näistä yhtiöistä sijoittaa hankkeeseen noin kymmenen miljoonaa dollaria.

Sijoituksillaan yhtiöt muodostavat kryptovaluuttaa hallinnoivan konsortion, jonka avulla pyritään välttämään kryptovaluuttoihin kohdistuva voimakas heilunta.

Facebook ei aio kontrolloida valuuttaa suoraan itse, vaan sen hallinnoimisesta vastaa konsortio yhdessä.

Libraksi nimetty kryptovaluutta on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden aikana. Valuuttaa voi uutislähteiden mukaan käyttää maksamiseen niin Facebookissa, Instagramissa, WhatsAppissa kuin muuallakin verkossa. Valuutan käyttäjät voivat lisäksi lähettää digitaalista rahaa toisilleen.

Osa yhteistyökumppaneista on ollut huolissaan siitä, että Facebookin uutta kryptovaluuttaa voitaisiin muiden digitaalisten valuuttojen tapaan käyttää esimerkiksi rahanpesuun tai terrorismin rahoittamiseen.

Facebook kieltäytyi kommentoimasta asiaa, WSJ kertoo. Edes kaikki konsortiossa mukana olevat yhtiöt eivät vielä tarkalleen tiedä, miten uusi valuutta tulee käytännössä toimimaan.

Kymmenen vuotta kryptorahaa

Maailman ensimmäinen digitaalinen valuutta Bitcoin perustettiin vuosikymmen sitten, mutta sillä ja muilla sadoilla kryptovaluutoilla on edelleen melko vähän käyttäjiä.

Nyt Facebook kertoo muuttavansa tilanteen omalla kryptovaluutallaan, jonka se aikoo rakentaa 2,4 miljardista käyttäjästään muodostuvan sosiaalisen verkoston ympärille.

Kyseessä ei ole somejätin ensimmäinen kokeilu virtuaalivaluuttojen parissa. Vuonna 2011 lanseerattiin Facebook Credits ja vuonna 2012 Facebook Gifts. Kumpikaan kokeilu ei ottanut tulta alleen, vaan projektit kuopattiin parin vuoden jälkeen.