Syyskuun alussa Irlannin tietosuojaviranomainen DPC antoi Facebookille alustavan käskyn lopettaa Euroopassa keräämäänsä käyttäjädatan siirtäminen Yhdysvaltoihin. Sakko kiellon rikkomisesta voi olla jopa liki kolme miljardia dollaria.

Käyttäjätietojen kerääminen on juuri se, mille Facebookin ydinliiketoiminta rakentuu. Datan avulla somejätti saa rakennettua tehokkaan kohdistetun mainostamisen mekanismin, ja se takaa yhtiölle satojen miljardien dollarien vuotuisen liikevaihdon mainostuloista.

Vice kertoo, että Irlannin tietosuojavaltuutetun Yvonne Cunnanen antaman valaehtoisen todistuksen mukaan päätöksen toteutuminen olisi Facebookille vaikea paikka. ”Facebookille ei ole selkeää, miten se kyseisissä olosuhteissa voisi jatkaa Facebookin ja Instagram -palveluiden tarjoamista EU:ssa.”

Uutisoimmekin tiistaina, että Facebookin oli tulkittu uhkaavan lähteä Euroopasta, mikäli EU todellakin katkaisee käyttäjätietojen haalimiselta siivet.

Facebook on tämän jälkeen antanut lausunnon, että se ei ole näin kuitenkaan tekemässä.

”Irlannin oikeusistuimelle jättämämme asiakirjat osoittavat sen yksinkertaisen tosiseikan, että Facebook ja lukuisat muut yhtiöt, organisaatiot ja palvelut perustavat toimintansa EU:n ja USA:n väliseen datansiirtoon”, Facebookin edustaja sanoo.

”Turvallisen ja lainvoimaisen kansainvälisen datansiirron puute vahingoittaisi taloutta ja hidastaisi datajohteisen bisneksen kasvua EU:ssa, etenkin toipuessamme koronaviruksen vaikutuksista”, Facebook jatkaa viitaten EU:n päätökseen romuttaa Privacy Shield -järjestely, jonka puitteissa tietoa on aiemmin voitu ongelmitta siirtää.

EU purki Privacy Shieldin, sillä se ei voinut enää luottaa siihen, että USA:n hallitus ja tiedusteluviranomaiset kunnioittaisivat eurooppalaisten kansalaisten yksityisyydensuojaa eivätkä siten penkoisi kansalaisista kerättyä käyttäjädataa mielensä mukaan.