Propaganda

Ari Karkimo 10.10.2018 08:28

Facebook lanseeraa laitteen, jolla voi katsella ihmisten koteihin – yksityisyyshuolet nousivat pintaan saman tien

Luottamus Facebookiin on rapissut rajusti etenkin tämän vuoden aikana. Niinpä monelle on melkoinen kynnys hankkia Facebook-laite kotiaan kurkkimaan. Facebook yrittää ylittää tuon kynnyksen Portal-"näköpuhelimellaan".

Portalin tarkoituksena on tehdä videopuheluiden soittaminen helpoksi. Laitteessa on nettikamera ja näyttö. Kokonaisuutta on vielä höystetty tekoälyllä, joka pyrkii tarkentamaan kuvan puhujaan, vaikka tämä liikkuisi huoneessa puhelinkeskustelun aikana. Puhelut hoidetaan Messengerin kautta, joten molemmilla keskustelijoilla ei tarvitse olla Portalia.

Uutistoimisto AP kirjoittaa, että yksityisyyshuolet nousivat pintaan saman tien, kun Portal esiteltiin.

"Ensimmäinen ajatus kuluttajilla varmasti on, kuinka paljon laite kerää heistä arkaluontoista tietoa", National Consumers League -kansalaisjärjestön johtaja John Breyault sanoi.

Twitterissä Portalia verrattiin muun muassa George Orwellin 1984-klassikkokirjan laitteeseen, joka välitti koteihin propagandaa ja valvoi samalla kansalaisia.

Facebook luonnollisesti vakuuttaa, ettei Portal kerää mitään tietoja ihmisten kodeista, se vain kuuntelee äänikomentoja. Laitteen kamera havaitsee kyllä, kun joku tulee huoneeseen. Se ei kuitenkaan tunnista ihmisiä eikä tallenna mitään, Facebook vannoo.

Portalista tulee tarjolle kaksi erilaista mallia. Pienemmän hinta USA:ssa on noin 200 dollaria, kalliimmasta joutuu maksamaan noin 350 taalaa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö