Sosiaalinen media

Teemu Laitila 23.1.2018 15:27

Facebook-pomot tunnustavat: Netti ei aina tee hyvää demokratialle

Colourbox

Facebookin yhteiskuntasuhdejohtaja Katie Harbath myöntää, että Facebookin olisi pitänyt herätä nopeammin ulkovaltojen vaalivaikutukseen ja valeuutisiin.

Facebookia on jo pitkään syytetty esimerkiksi keskustelukulttuurin kärjistymisestä sekä valeuutisten leviämisestä ja nyt yhtiö myöntää, että saattaa väitteissä olla jotain perääkin. Yhtiön Hard questions -blogisarjassa yhtiön pomot ja ulkopuoliset asiantuntijat ovat pohtineet Facebookin vaikutusta demokratiaan ja todenneet, että aina sosiaalinen media ei ole demokratialle hyväksi.

The Verge huomioi, että Facebook ei suostu ottamaan koko kunniaa itselleen, vaan puhuu yleisemmin internetin vaikutuksista demokratiaan.

Aluksi sosiaalinen media nähtiin Facebookilla hyvää tekevänä voimana. Yhtiö nostaa esimerkiksi arabikevään, jossa sosiaalisella medialla oli iso rooli. Kuitenkin Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan vuonna 2016 Facebookilla alettiin ymmärtää myös asian toista puolta.

Facebookin yhteiskuntasuhdejohtaja Katie Harbath myöntää, että Facebookin olisi pitänyt herätä nopeammin ulkovaltojen vaalivaikutukseen sekä valeuutisiin ja niiden vaikutuksen vahvistumiseen palvelun luoman kaikukammion kautta.

Kansalaisyhteiskuntoiminnasta Facebookilla vastaava Samidh Chakrabarti nostaa esiin positiiviset puolet kuten tiedonkulun helpottamisen, mutta toisaalta myöntää, että valeuutisista ei koskaan päästä eroon.

”Lopulta sosiaalinen median vaikutus demokratiaan syntyy sitä kautta, että se vahvistaa ihmisten tuntemuksia niin hyvässä kuin pahassakin”, Chakrabarti kirjoittaa.

Viime aikoina Facebook on ryhtynyt konkreettisiin toimiin esimerkiksi valeuutisten leviämisen estämiseksi. Se on esimerkiksi ryhtynyt tiedustelemaan käyttäjiltä näiden luottamia uutislähteitä. Tuoreimpana yhtiö on painottanut käyttäjän kavereiden sisältöä uutisvirrassa esimerkiksi uutisten kustannuksella.

Lähde: Tivi

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö