Facebook on aloittanut käyttäjiensä pisteyttämisen näiden luotettavuuden perusteella, The Washington Post raportoi. Pisteytyksellä pyritään arvioimaan, miten suurella todennäköisyydellä kunkin käyttäjän jakama uutisartikkeli on valeuutinen. Järjestelmän tarkoituksena on vähentää palvelussa leviävää valheellista tietoa.

Pisteytystä käytetään siksi, että Facebookin henkilöstö ei ehdi tarkistamaan kaikkia valeuutiseksi merkittyjä jaettuja artikkeleita.

Luotettavuuden pisteytys muodostuu esimerkiksi silloin, kun käyttäjä merkitsee palvelussa jaetun uutisen valeuutiseksi. Jos Facebookin henkilökunta tarkistaa artikkelin myöhemmin ja toteaa sen ilmoituksen mukaan valeuutiseksi, ilmoituksen tehneen käyttäjän luotettavuuspisteet kasvavat. Jos taas käyttäjä usein merkitsee valeuutiseksi paikkansa pitäviä artikkeleita, luotettavuuspisteet laskevat.

Facebookin tuotepäällikkö Tessa Lyons selittää Washington Postille, että ihmisillä on usein tapana merkata valeuutiseksi asioita, joita he ovat eri mieltä.

Gizmodolle antamassaan kommentissa Facebook on pyrkinyt pehmentämään huolia siitä, että yhtiö ylläpitäisi käyttäjistään keskitettyä mainearviota. Facebookin mukaan järjestelmä keskittyy vain torjumaan pahantahtoista uutisten merkitsemistä valheelliseksi ja estämään ilmoitusjärjestelmän väärinkäyttöä.

Yhtiö ei ole suostunut kertomaan tarkkoja tietoja siitä, missä kaikkialla käyttäjistä muodostettua pisteytystä lopulta hyödynnetään.