Irlannissa koronavirustilanne on edennyt niin pahaksi, että maassa ovat vallalla tiukimmat mahdollisimmat rajoitukset. Kaikki muut paitsi välttämättömät työt tulee virallisen linjauksen mukaan tehdä etänä, The Guardian kertoo.

Somejätti Facebook antoi jo aiemmin omille työntekijöilleen luvan tehdä töitä kotoa vuoden 2021 heinäkuuhun asti. Äkkiseltään voisi siis kuvitella, että Facebookin duunareille valtiotason määräyksillä ei ole sen suurempaa merkitystä. Kaikki yhtiölle töitä paiskivat eivät kuitenkaan ole suoraan sen palkkalistoilla, vaan osa tekee töitään alihankkijayhtiön palkkalistoilla.

Facebookille moderointipalveluita myyvä CPL on antanut työntekijöilleen tiukan ukaasin saapua töihin konttorille tilanteesta riippumatta. Jo pandemian alussa Facebook määritteli joitakin moderointitoimia sellaisiksi, että niitä ei voi hoitaa turvallisesti kotoa käsin. Tällaisia ovat esimerkiksi terrorismiin tai itsetuhoisuuteen liittyvien sisältöjen parissa työskentely. Somejätillä oltiin erityisesti huolissaan työntekijöiden mielenterveydestä ja sen valvonnasta äärimmäisten rajujen asioiden äärellä.

Tilanteen rauhoittuessa kesällä palasivat kaikki CPL:n moderointityöntekijät tekemään töitään työnantajan tiloissa. Eikä lupaa etätöihin ole annettu, vaikka tilanne on jälleen kiristynyt. Konttori luvattiin kuitenkin sulkea 72 tunniksi, mikäli siellä havaittaisiin yksikin covid-tapaus. The Guardianin tietojen mukaan tapauksia on ollut jo kolme, mutta minkäänlaista työtilojen sulkemista ei ole tapahtunut kertaakaan.

CPL on määritellyt työntekijöidensä työtehtävät välttämättömiksi. Lisäksi se kertoo turvaavansa työntekijöitään moni eri keinoin. Esimerkiksi yhtiön toimistotilojen käyttöaste on vain 25 prosenttia. Työntekijöille on myös järjestetty kyytipalvelu, jotta heidän ei tarvitse turvautua julkisen liikenteen palveluihin töihin kulkeakseen.