Facebook kertoi tällä viikolla uudesta kirjautumisominaisuudesta, joka kertoo käyttäjälle tämän halutessa tärkeää tietoa. Asiasta kertovat muun muassa The Next Web sekä Engadget.

Uutta ominaisuutta kutsutaan kirjautumisilmoitukseksi. Käyttäjä saa tiedon joka kerta, kun hän kirjautuu kolmannen osapuolen sivustolle Facebookin tunnuksilla. Samalla kerrotaan selkeästi, mitä tietoja käyttäjä on jakamassa itsestään sivuston omistajalle. Facebook antaa käyttöön myös napin, jolla jakamisasetuksia voi muuttaa.

Muutos saattaa vaikuttaa pieneltä edistysaskeleelta käyttäjien tietoturvan parantamiseksi. Se on kuitenkin hyvin tärkeä siinä mielessä, että käyttäjät saavat oikeaa ja täsmällistä tietoa siitä, miten paljon antavat tietojaan itsestään muille.

Tähän asti on ollut jopa liiankin helppoa kirjautua eri sivustoille käyttämällä Facebookin tunnuksia, sillä lukematon määrä sivustoja antaa siihen mahdollisuuden.

Helppous on kuitenkin kaksiteräinen miekka: koko Facebookin bisnesidea on kerätä tietoa käyttäjistä ja myydä sitä eteenpäin mainostajille. Joka kerta, kun verkkokäyttäjä käyttää Facebook-tunnuksiaan, tarjoaa hän itsestään tietoa sen tiedon lisäksi, jonka on jo ennestään antanut.

Facebook teki viime vuonna parannuksia tähän asiaan. Se lanseerasi Privacy Checkupin, jonka avulla kuka tahansa voi kontrolloida itsestään kerättävää tietoa tai estää sen keräämisen kokonaan.