Facebook in automaattiset algoritmit ehdottavat käyttäjille, olisivatko nämä mahdollisesti kiinnostuneita tietyistä aihepiireistä ja siihen liittyvästä sisällöstä.

Kyseiset automaatiot niputtivat 65 000 venäläistä kiinnostuneiksi maanpetoksesta asettaen heidät vakavaan vaaraan. Venäjän hallitus ei ole kuuluisa sananvapaudestaan, eikä se kohtele potentiaalisia vallankumouksellisia hyvällä.

”Maanpetos-kategoria oli olemassa sen historiallisen merkittävyyden vuoksi. Koska se on laitonta toimintaa, olemme poistaneet sen mielenkiintokategorioista”, Facebook puolustautuu.

The Guardian kertoo, että vaikka Facebook ei suoraan paljastakaan käyttäjien kohteita ulkopuolisille tahoille, mainostajat saavat ne helposti selville Facebookin omien, julkisten työkalujen avulla. Riittää, että mainostaja kohdentaa mainoksen yksinomaan Venäjällä asuville, ja merkitsee mainostuskriteeriksi ”kiinnostunut maanpetoksesta”, jonka jälkeen paljastuvat ip-osoitteet on helppo kerätä talteen vaikkapa valtiollisia juttutuokioita silmälläpitäen.

Facebookin asema sananvapauden ja kommunikaation airuena on saanut yhdessä viikossa melkoisen kolauksen. Vain päivää aiemmin paljastui, kuinka Facebook antoi venäläiselle, Kreml-kytköksistään tunnetulle internetjätti Mail.rulle erityiskohtelua ja antoi tämän jatkaa käyttäjätietojen keräämistä tavallista pidempään.