Euroopan unioni yrittää suojella kansalaistensa yksityisyyttä. Työ ei ole helppoa, kun vastapuolella on usein jättiyhtiöitä kuten Google ja Facebook, joiden elinkeinoja on kerätä mahdollisimman paljon tietoja käyttäjistä ja muuttaa ne sitten rahaksi.

Näistä on tuoreimmassa tapauksessa päätynyt tutkinnan kohteeksi Facebookin omistama Instagram, jonka epäillään käsittelevän alaikäisten dataa säädösten vastaisesti.

Tutkinnan on aloittanut koko EU:n puolesta Irlannin tietosuojavaltuutettu (Data Protection Commissioner, DPC), muun muassa Reuters kirjoittaa.

Tutkinnassa on useita kärkiä. Ensinnäkin selvitetään, onko Facebookilla ylipäänsä oikeus käsitellä lasten tietoja. Nimenomaan Instagramiin liittyy selvitys siitä, onko palvelussa otettu riittävästi huomioon lasten suojeleminen.

Yleisempi kysymys on, ovatko Instagramin profiili- ja tiliasetukset suojattu gdpr-tietosuoja-asetuksen edellyttämällä tavalla.

BBC:n mukaan sysäyksen nykyiselle tutkinnalle antoi datatieteilijä David Stierin analyysi. Hänen arvionsa mukaan ainakin 60 miljoonaa alaikäistä Instagram-käyttäjää on voinut muuttaa profiilinsa bisnestiliksi. Tällöin yhteystiedot ovat kaikkien Instagram-käyttäjien nähtävissä.

Stier oli asiasta yhteydessä Instagramiin, joka kuitenkin totesi, ettei puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita aiota häivyttää bisnestileiltä.

Gdpr-sakot voivat olla jopa neljä prosenttia rikkomukseen syyllistyneen yhtiön maailmanlaajuisesta liikevaihdosta tai 20 miljoonaa euroa. Sakkosumma on näistä kahdesta suuremmaksi osoittautuva.

Facebook ei ole pyynnöistä huolimatta vielä kommentoinut asiaa sen paremmin Reutersille kuin BBC:lle.