Some-jätti Facebook voi saada 500 000 punnan, eli noin 566 000 euron sakot Isossa-Britanniassa.

Asia liittyy Facebookin ja Cambridge Analytica n tietosuojajupakkaan, jossa some-yhtiön käyttäjätietoja pääsi vuotamaan vääriin käsiin.

Ison-Britannian tietoturvaviranomainen, eli Information Commissioner's Office ICO uhkaa Facebookia suurimmalla mahdollisella rangaistuksella asiassa. Facebookia syytetään käyttäjädatan puutteellisesta suojaamisesta ja siitä, että se ei kertonut tavoista, joilla ihmisten tietoja voitiin käyttää ulkopuolisten tahojen toimesta.

Tietoturvaviraston johtaja Elizabeth Denham kertoo Bloombergin mukaan, että "Facebook on epäonnistunut toteuttamaan sellaista suojausta, jota siltä on vaadittu tietosuojalakien mukaan".

Sakko lähettää Denhamin mukaan "selkeän signaalin siitä, että tämä on mielestäni merkittävä asia, erityisesti kun katsotaan tämän kaltaisen tietovuodon laajuutta ja vaikuttavuutta".

Facebook saa mahdollisuuden vastata rangaistusesitykseen ennen kuin viranomainen tekee asiasta lopullisen päätöksen.

Facebookin yksityisyydestä vastaava johtaja Erin Egan kommentoi Bloombergille, että "meidän olisi pitänyt tehdä enemmän tutkiaksemme Cambridge Analyticaan liittyviä väitteitä ja toimia vuonna 2015".

"Olemme tehneet läheistä yhteistyötä ICO:n kanssa heidän Cambridge Analyticaan liittyvässä tutkinnassaan, kuten myös Yhdysvaltain ja muiden maiden viranomaisten kanssa. Tarkastelemme heidän raporttiaan ja vastaamme ICO:lle pian", Egan sanoo.

Puolen miljoonan punnan sakko on vain pisara meressä Facebookille, jonka markkina-arvo on Reutersin mukaan kaikkiaan 500 miljardia euroa. Uusi tietosuojalaki, eli GDPR olisi Bloombergin mukaan mahdollistanut suuremmat sakot, mutta laki tuli voimaan toukokuussa, eikä sen mukaan voi antaa rangaistusta takautuvasti.