Sosiaalinen media

Laura Kukkonen 21.3.2018 12:40

Facebookin data-jupakka oli vain ajan kysymys – "Teknisellä tasolla uhka on ollut olemassa koko ajan"

Colourbox

Facebookin ja Cambridge Analytican tapaus voi saada käyttäjät ja kehittäjät yhä tarkemmiksi, uskoo Mirumin Pekka Siiriäinen.

Mirumin Lead Developer Pekka Siiriäinen ei yllättynyt Facebookiin ja analytiikkayhtiö Cambridge Analyticaan liittyvästä jupakasta.

"Teknisellä tasolla se uhka on ollut koko ajan. Jos jotain voi tapahtua, niin se tulee tapahtumaan. Vähän yllätyksenä tuli se, että se tapahtui näinkin korkeaprofiilisella tasolla", Siiriäinen kertoo.

Pekka Siiriäinen on Mirumin Lead Developer. | Kuva: Björn Fagerholm

Analytiikkayhtiö Cambridge Analytican epäillään käyttäneen luvattomasti Facebookista imuroituja 50 miljoonan ihmisen henkilötietoja muun muassa Donald Trumpin presidenttikampanjan aikana. Yhtiö oli tietojen avulla pyrkinyt vaikuttamaan äänestyskäyttäytymiseen. Facebookia syytetään koko tilanteen mahdollistamisesta.

Siiriäinen varoitti Facebookin käyttäjädatan hyödyntämismahdollisuuksista Marmain blogissaan jo keväällä 2016. Hän muistutti, että tarpeeksi iso määrä tyhmältä vaikuttavia tiedonmurusia voi muodostaa isossa mittakaavassa fiksua dataa.

Siiriläinen sanoo nyt, että datan käyttö on ollut ja tulee jatkossakin olemaan villi länsi. Hän näkee tarpeellisena esimerkiksi GDPR:n kaltaisen sääntelyn.

"Datan käytölle ja hyödyntämiselle on tehtävä jotain. Se ei johda koskaan mihinkään hyvään, kun tavallinen tallaaja ei tajua sitä kuviota taustalla", Siiriäinen sanoo.

Hän kokee, että sovellusten kehittäjillä on vastuu myös kertoa asiakasyrityksille, mikä on sallittua ja moraalisesti oikein.

"Meilläkin on eettisiä vastuita."

Facebookin viimeisimmän kohun kautta voi tapahtua myös kehitystä, Siiriäinen uskoo.

"Kun tällaista paljastuu, voi taas kartoittaa, missä ei ennen ole ollut rotia ja mihin sitä tarvitaan. Facebookin on myös pakko puuttua siihen, ainakin pr:n puolesta. Ihmisten luottamus koko puljuun on mennyt jo ajat sitten, mutta tämä on viimeinen niitti."

Millaisen vinkin antaisit Facebookin ja sosiaalisen median käyttäjille?

"Kannattaa ottaa oman datan arvo tosissaan. Sitä ei itse sovelluksen käyttäjänä aina voi ymmärtää, miten valtavista ihmismääristä tässä on kyse. Pienet datat voivat vaikuttaa siltä, että eihän niillä ole merkitystä. Kun dataa on tarpeeksi paljon, jotain tällaista voi tapahtua. Tätä ihmisten pitää alkaa miettiä", Siiriäinen sanoo.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö