Sosiaalinen media

Anna-Kaisa Urpelainen 21.3.2018 15:21

Facebookin markkina-arvo vajosi yli 60 miljardia kahdessa päivässä – sijoittajat nostivat joukkokanteen yhtiötä vastaan

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg.

Sijoittajat väittävät Facebookin tienneen tietoturvaongelmista kahden vuoden ajan ilman, että yhtiö on tiedottanut osakkeenomistajia asiasta.

Sosiaalisen median jättiläinen Facebook on joutunut julkiseen myllytykseen sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Facebookin kautta on vuotanut noin 50 miljoonan käyttäjän tietoja analytiikkayritys Cambridge Analytican käsiin.

Cambridge Analytican keräämiä tietoja on saatettu käyttää apuna Donald Trumpin vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassa. Cambridge Analytica keräsi Facebook-käyttäjien tietoja tytäryhtiönsä luoman persoonallisuustestisovelluksen kautta käyttäjien tietämättä.

Vuotokohun seurauksena joukko Facebookin osakkeenomistajia nosti tiistaina yhtiötä vastaan San Franciscon liittovaltion tuomioistuimessa joukkokanteen, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Facebookin osakkeet romahtivat New Yorkissa maanantaina 5,2 prosentilla 175,41 dollariin. Pudotus pyyhki vuoden tähän asti kertyneet voitot pois. Lasku jatkui myös tiistaina 2,6 prosentilla 168,15 dollariin, sen jälkeen, kun Bloomberg raportoi yhtiön joutuneen Yhdysvaltain kuluttajansuojaa valvoman elimen Federal Trade Commissionin tutkinnan kohteeksi.

Facebook on kokonaisuudessaan menettänyt kahdessa päivässä yli 60 miljardia dollaria markkina-arvostaan.

Tiistaina nostettu kanne edustaa henkilöitä, jotka ostivat Facebookin osakkeita aikavälillä 3. helmikuuta 2017 – 19. maaliskuuta 2018. Kanteen nostajien mukaan he ovat kärsineet huomattavia menetyksiä kohun seurauksena.

Kanteen mukaan Facebook antoi yllämainitulla ajanjaksolla "vääriä tai harhaanjohtavia lausuntoja, eikä kertonut siitä, että yhtiö rikkoi omia yksityisyyskäytäntöjään sallimalla kolmansille osapuolille pääsyn miljoonien Facebook-käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin, ilman näiden suostumusta."

Kanteen mukaan Facebook siis tiesi kahden vuoden ajan ongelmista, mutta ei kertonut niistä julkisesti. Siten on Facebookin syy, että se ei ole tarjonnut tarpeeksi tietoa sijoittajilleen, ja näin ollen Facebook on vastuussa menetyksistä, kertoo Business Insider.

Sijoittajat voivat onnistua haastamaan Facebookin onnistuneesti oikeuteen, jos he pystyvät osoittamaan toteen sen, että yritys suostutteli heidät sijoittamaan väärän, harhaanjohtavan tai vaillinaisen informaation perusteella, koskien käytäntöjä, joilla olisi voitu ehkäistä käyttäjien yksityisyysongelmia. Näin uskoo Bloombergin haastattelema asianajaja Darren Robbins.

"Tämä riippuu siitä, millaisia toimia Facebook on tehnyt suojatakseen näitä tietoja", Robbins sanoo.

"Jos julkisuuteen tulleet lausumat ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä todellisuudessa on tapahtunut, onko siinä mahdollista vastuuta? Vastaus on kyllä."

Facebookin apulaislakimies Paul Grewal korosti Business Insiderille, että yhtiö on sitoutunut ylläpitämään käytäntöjään, joilla Facebookin käyttäjien yksityisyys suojataan.

"Teemme kaikki tarvittavat toimenpiteet, jotta tämä tapahtuu", Grewal sanoi.

Facebookin yksityisyyskohu on nostattanut aaltoja Yhdysvalloissa sekä Euroopassa, joissa molemmissa poliitikot ovat vaatineet Facebookin pääjohtajaa Mark Zuckerberg selittämään tilannetta lainsäätäjille.

Zuckerberg itse ei ole kommentoinut tilannetta julkisuudessa, mutta hän aikoo puhua asiasta alaistensa kanssa perjantaina.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö