Sosiaalisen median jätti Facebook in menestys vauhditti viime vuonna myös suomalaista kasvurakettia Smartly.io:ta.

Markkinoinnin ohjelmistoyhtiö Smartly.io teki viime vuonna jo 46 miljoonan euron liikevaihdon, kun se vuotta aiemmin oli 30,5 miljoonaa euroa. Työntekijöitä Smartlylla on jo 350 ja toimistoja 16 maassa.

Smartly.io tunnetaan mainosten hallintatyökalustaan, jolla se on noussut markkinajohtajaksi suuryritysten Facebook-mainonnan toteuttamisessa.

Suomalaisen kasvuyhtiön läpi virtasi viime vuonna jo 1,5 miljardin dollarin mainospotti.

"Lisäsimme toistasataa työntekijää, joista puolet tuli ulkomailta. Samalla on pitänyt laittaa isomman firman prosesseja pystyyn", Smartly.io:n tuotekehitysjohtaja Otto Hilska sanoo.

Kasvu on hänen mukaansa tapahtunut muuten varsin kivuitta.

"Kasvufirmassa joka tapauksessa jotkut asiat ovat rikki välillä. Kulttuuriimme kuuluu, että ongelmat tunnustetaan avoimesti ja sitten ollaan nopeita niiden korjaamisessa."

Hilskan mukaan rekrytointia on helpottanut se, että sen ei ole tarvinnut kasvaa vain Suomessa tai löytää vain kiven alla olevia koodareita. Myyntitoimistot ympäri maailmaa työllistävät ensisijaisesti kaupallisen puolen osaajia.

Viime vuonna yhtiö laajensi työkalunsa kattamaan kuvasovellus Pinterestissä tehtävän mainonnan, ja työn alla on laajentuminen Google n hakumainonnan kehitykseen. Yhtiön uusi Google-työkalu on koekäytössä muutamilla asiakkailla.

"Tavoitteena on, että tämän vuoden lopussa uusilta tuotealueilta saatava liikevaihto olisi jo merkittävää", Otto Hilska sanoo. "Google-haut ovat vielä Facebookia isompi markkina, ja haemme sieltä kasvua."

Smartlyn Google-työkalu ei ole samanlainen laaja paketti kuin sen Facebook-palvelu. Kyse on toistaiseksi lähinnä tekoälyn hyödyntämisessä parhaiten mainonnassa toimivien hakusanojen optimointiin.

"Yritämme päästä pienellä tuotekehityksellä sisään markkinaan, mutta siinä riittää laajennettavaa. Google on erilainen ekosysteemi ja paljon kypsempi markkina", Hilska huomauttaa.

Nopeinta yhtiön kasvu on Yhdysvalloissa, missä sillä on kasvun varaa vielä ydinalueellaan verkkokauppojen ja muiden digitaalisen markkinoinnen edelläkävijöiden parissa. Euroopassa yhtiöllä on jo suurempi markkina-osuus.

Erityinen kasvualue Smartlylle on Hilskan mukaan viime vuonna ollut Instagramin tarinat, joissa yritysten mainonta on lisääntynyt.

"Facebookin käyttäjämäärät eivät enää kasva niin aggressiivisesti mikä on ymmärrettävää kun sen markkinaosuus on jo sitä luokkaa. WhatsApp ja Instagram sen sijaan ovat nyt erittäin suosittuja. Insta Stories lennähti suoraan Snapchatin ohi", Hilska kertoo.

Smartlyn työkalupakettiin kuuluu nyt muun muassa ominaisuus, jolla mainostaja voi nopeasti luoda tuoteinventaariostaan ja sisällöistään erilaisia luovia sisältöjä, ja tekoäly avustaa niiden optimoinnissa eri kohderyhmille. Testaamisen perusteella mainonnan panostukset voi kohdentaa toimivimmille sisällöille.

"Yhtäkkiä alalla koko mainosinventaario on muuttunut. Sisältö ei olekaan enää uutisvirrassa vaan tarinoissa, ja sinne pitäsii yritystenkin keksiä päräyttävää videosisältöä joka toimii muutaman sekunnin pätkissä siinä formaatissa", Hilska sanoo.

"Meillä oli hyvä ajoitus, kun työkalumme on luotu nimenomaan Stories first -maailmaan, ja olemme siellä edelläkävijöitä", Hilska arvioi.

Sosiaalisen median markkinoinnissa kilpailun ratkaisee hilskan mukaan juuri testaamisen ja oppimisen kierron nopeus. Siinä ei riitä, jos tilaa mainostoimistolta muutaman version, tekee niillä kampanjan ja tilaa uusia.

"Analytiikan ja oppimisen on oltava reaaliaikaista. Jos toinen tekee testejä käsin ja tilaa materiaalit toimistolta, häviää sille joka tekee automatisoidusti viikottain uuden kierroksen", Hilska sanoo.