Facebook tuntuu kulkevan nyt kriisistä toiseen klassiseen nokan ja pyrstön tervaantarttumisen vuorotahtiin. Nyt on selvinnyt, että valokuvien käsittelyyn liittyvässä ohjelmointirajapinnassa on ollut tietoturvaongelma.

Facebookin mobiilisovellus tarjoaa automaattisesti viimeisimpiä puhelimella otettuja kuvia lisättäväksi palveluun. Joskus sellainen on vahingossa saattanut joltakin käyttäjältä lipsahtaa palveluun lisättäväksi, mutta ei hätää – kuvan julkaisuun on tarvittu vielä ylimääräinen painallus.

Noloilta tilanteilta on siis varmasti selvitty monen monituista kertaa tämän viime hetken lisävarmistuksen ansiosta. Kiusallisten kuvien kohtalo saattaakin tosin todellisuudessa olla oletettua ikävämpi.

Techcrunchin mukaan Facebook on kertonut eräässä ohjelmointirajapinnassa olleesta aukosta, jonka vuoksi palveluun lisätyt mutta julkaisematta jääneet kuvat ovat olleet Facebook-sovellusten käytettävissä.

Buginen versio rajapinnasta on ollut käytössä syyskuun 13. päivästä syyskuun 25. päivään. Ei-toivottuja kuvia on vuotanut sovellukselle 5,6 miljoonalta käyttäjältä. Messenger-sovelluksen kautta siirretyt kuvat eivät sentään ole aukon kautta vuotaneet.

Facebook on pahoitellut tilannetta, ja luvannut tehdä parhaansa niin sovelluskehittäjien kuin käyttäjien suhteen. Sovelluskehittäjille tarjotaan työkalut kuvien poistamiseen ja bugin uhriksi joutuneille käyttäjille luvataan tiedottaa asiasta.

Saattaa olla, että Facebookin viivyttely asian tiedottamisen suhteen tulee kalliiksi, sillä gdpr-säädösten mukaan sille voidaan määrätä tapauksen johdosta hurjat sakot, jopa 4 prosenttia maailmanlaajuisesti liikevaihdosta.