Verkon kuvasisällön moderointi ei ole kevyttä työtä. Tämän sai kokea Facebook in entinen moderaattori Selena Scola, joka on haastanut työnantajansa oikeuteen työntekijöidensä mielenterveyshuollon laiminlyönnistä, kirjoittaa Engadget.

Reutersin mukaan Scola on tekemässään oikeushaasteessa kertonut saaneensa traumoja somepalvelussa levinneistä kuvista ja videoista, joissa näkyy lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, raiskauksia sekä kidutusta ja (itse)murhia.

Scolan asianajajan Korey Nelson in mukaan Facebook ei tarjoa moderaattoreilleen riittäviä mielenterveyspalveluita, vaan hoitaa ongelmaa ulkoistamalla moderaattorin tehtävät vuokrafirmoille. Näin ollen moderaattorit voidaan laittaa helposti kiertoon, mikäli työtehtävät eivät enää miellytä. Scola työskenteli Facebookin toimistoilla Menlo Parkissa ja Mountain View'ssä yhdeksän kuukauden ajan viime vuonna, niin ikään ulkopuolisen työnantajan palkkalistoilla.

Facebook on vastannut haasteeseen Engadgetille antamallaan tiedotteella, jonka mukaan mielenterveysasiat otetaan yhtiössä vakavasti ja kyseinen oikeuskanne tutkitaan huolella.

Facebookilla on Reutersin mukaan yli 7 500 moderaattoria, mukaan lukien ulkopuolisilla sopimuksilla työskentelevät työntekijät. Yhtiö on saanut runsaasti kritiikkiä sisältönsä valvonnasta muun muassa vihapuheen levitessä alustalla. Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on luvannut puuttua asiaan palkkaamalla lisää henkilöstöä ja soveltamalla tekoälyä.