Blogissaan Facebook Intian johdossa työskentelevä Ajit Mohan on kertonut, miten Facebook on taistellut valeuutisia ja vaalihäirintää vastaan. Tekoälyn kehittyessä sen hyödyntäminen kasvaa.

”Tekoäly ja koneoppiminen auttavat meitä tässä taistelussa. Niiden avulla estämme tai poistamme miljoona käyttäjätiliä päivittäin”, Mohan kirjoitti. Viime viikolla Facebook poisti satoja ryhmiä, sivuja ja käyttäjiä, jotka rikkoivat Facebookin sääntöjä muun muassa spämmin muodossa.

Facebook aloitti varautumisen Intian vaaleihin jopa 18 kuukautta sitten. Pian nähdään lopulliset tulokset siitä, kuinka se on onnistunut.

Yksi tärkeimmistä muutoksista Facebookissa on ollut parempi läpinäkyvyys mainonnassa. Käyttäjät pystyvät näkemään, kuka mainoksen on tehnyt, kuka sen on julkaissut ja miksi käyttäjä näkee sen.

Intiassa Facebook tekee yhteistyötä seitsemän organisaation kanssa poistaakseen alustalta misinformaatiota.

Suomessakin Facebookissa näkyvistä vaalimainoksista voi nähdä, kuka mainoksen on tehnyt ja miksi käyttäjä näkee sen. Jos Facebook selviytyy kunnialla Intian vaaleista, voi oppeja varmasti hyödyntää myös muissa vaaleissa.