Sosiaalinen media

Erno Konttinen 14.3. 15:50 päivitetty 15.3. 10:07

Facebookin yhteistyösopimukset johtivat rikostutkintaan – "Teemme yhteistyötä tutkijoiden kanssa ja otamme tutkinnan vakavasti"

Mauritz Antin / EPA

Facebook on tehnyt ainakin kahden suuren älypuhelinvalmistajan kanssa sopimuksen, joka antaa niille laajan pääsyn satojen miljoonien käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin.

Yhdysvalloissa on aloitettu rikostutkinta Facebookin sopimuksiin liittyen. New York Timesin mukaan Facebook on tehnyt ainakin kahden suuren älypuhelinvalmistajan kanssa sopimuksen, joka antaa niille laajan pääsyn satojen miljoonien käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin.

Suuri valamiehistö haluaa nyt lisää tietoja näistä kahdesta valmistajasta, jotka ovat päässeet käsiksi laajasti eri käyttäjien Facebook-tietoihin.

Viime joulukuussa selvisi, että Facebook oli jakanut keräämäänsä käyttäjädataa yli 150 eri yrityksen kanssa. Näihin tietoihin kuuluivat muun muassa kaverilistat ja yhteystiedot. Facebook on purkanut sopimuksia ahkerasti viimeisen parin vuoden aikana.

NYT:n mukaan tuoreimmassa tutkinnassa olevat kaksi yritystä olivat myös aiemmin paljastuneen yli 150 yrityksen joukossa.

”Teemme yhteistyötä tutkijoiden kanssa ja otamme tutkinnan vakavasti. Olemme tehneet julkisen todistuksen ja vastanneet kysymyksiin ja niin teemme myös jatkossakin”, Facebookin tiedottaja sanoi.

Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin suuri valamiehistö otti tuoreimman asian käsittelyyn ja mihin kaikkeen siinä he keskittyvät.

Viime vuosina Facebook on ryvettynyt useissa skandaaleissa, joista pahimpia lienee Cambridge Analytican tapaus, jota tutkitaan yhä. Tuolloin Cambridge Analytica keräsi laittomasti dataa yli 87 miljoonasta käyttäjästä, ja tätä dataa hyödynnettiin Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö