Ari Karkimo

Ari Karkimo 16.1. 16:33

Facebookissa leviävään meemikampanjaan saattaa kätkeytyä yllätävä taka-ajatus – yksityisyyttään vaalivien kannattaa miettiä kahdesti

Facebookissa ja muissa some-palveluissa lähtee välillä kiertämään ”hassunhauskoja” ilmiöitä, jotka eivät välttämättä ole ihan niin viattomia kuin ensin tuntuu.

Tolkuissaan olevat Facebook-käyttäjät varmasti muistavat Cambridge Analyticaan liittyvän tiedonkeruun ja tietojen käyttämisen vääriin tarkoituksiin. Ne ojennettiin hopeatarjottimella, kun varomattomat ihmiset osallistuivat viattomalta vaikuttaneeseen ”testiin”.

Nyt somepalveluissa on näkynyt runsaasti kuvapareja, joissa ihmiset esittelevät ulkonäköään nykyhetkellä ja kymmenen vuotta sitten. Tai ei aina välttämättä kasvojaan, joissakin versioissa pyydetään julkaisemaan uusi ja vanha some-profiiliin liitetty kuva.

Onko tässäkin kyse vain viattomasta hupailusta vai olisiko jollakin ketunhäntä kainalossa – taas kerran? Asiaa on pohtinut Wiredin artikkelissa Kate O’Neill.

Hän puntaroi, mihin joku voisi tarvita tällaisia kuvia. Yksi mahdollisuus on, että niitä käytetään kasvontunnistuksen ja sitä tukevan tekoälyn kehittämiseen. Etenkin selvistä kasvokuvista voi tehdä helposti havaintoja siitä, miten ihmiskasvot muuttuvat kymmenessä vuodessa.

O’Neill toteaa, että tätä skenaariota voidaan vähätellä sanomalla, että etenkin Facebookilla on jo hallussaan kaiken maailman kuvia, joita ihmiset ovat jakaneet palvelun kautta. Ne kuitenkin ovat tosiaan mitä tahansa ja otettu milloin tahansa. Kymmenen vuoden välein samasta ihmisestä otetut kuvat antavat paljon tukevamman lähtökohdan. Usein jakajat vielä avuliaasti liittävät selittävää tekstiä kuvien oheen. Ja tietoja metsästävä kiittää.

Tekoälyyn liitetty kasvontunnistus on asia, joka huolestuttaa suuresti yksityisyyden suojaa puolustavia tahoja, ja sen luulisi askarruttavan muitakin. Ei välttämättä ole lainkaan mukavaa, jos joku halutessaan pystyy selvittämään kaikki liikkeesi valvontakameroiden avulla.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö