Sosiaalinen media

Jori Virtanen 15.10.2018 09:42

Facebookista vietiin miljoonien käyttäjien tiedot – tarkista kuulutko joukkoon

Jaap Arriens / Zumawire

Facebook hakkeroitiin syyskuussa.

Datavarkaat saivat saaliikseen 30 miljoonan käyttäjän yksityistietoja, kuten käyttäjän nimen, puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen, työpaikan sekä viimeisimmät hakutulokset.

USA Todayn mukaan 14 miljoonan käyttäjän kohdalla hakkerit nappasivat myös arkaluonteisempaa yksityisdataa, kuten viimeisimmät sijainnit missä käyttäjä on kirjautunut sisään sekä nykyisen asuinkaupungin.

Facebookin mukaan maksutietoja ei vuotanut, eivätkä hakkerit korkanneet myös sovelluksia kuten Instagramia tai WhatsAppia.

Uhrien kannattaa varoa tuntemattomista numeroista tulevia puheluita ja tekstiviestejä, sekä outojen tahojen lähettämiä sähköposteja, etenkin jos viestit näyttävät tulevan Facebookilta. Uhrien joukossa saattaa nimittäin olla Facebookin ylläpitoon kuuluvaa väkeä, joilla on Facebookin virallinen sähköpostiosoite, ja tätähän rikolliset käyttävät mielellään hyödyksi.

9to5 Mac sanoo, että Facebook on ilmoittanut tiedottavansa hakkeroinnin uhreja vaarasta. Mikäli kuitenkin haluaa varmistaa asian saman tien eikä jäädä odottelemaan somejätin mahdollista yhteydenottoa, voi tältä sivulta tarkistaa ovatko omat tiedot päätyneet vääriin käsiin.

Sivu on Facebookin hakkerointitapausta käsittelevä selonteko. Se kertoo selkokielellä milloin ja mitä on tapahtunut. Jos käyttäjä on kirjautunut Facebookiin, sivun lopussa olevassa, värikkäässä laatikossa kerrotaan ovatko käyttäjän tiedot vuotaneet hakkereille, tai jos hän on välttynyt karulta kohtalolta.

Toisin sanoen, voidakseen tarkistaa ovatko Facebook-tiedot vuotaneet hakkereille on käyttäjän kirjauduttava Facebookiin ja käytävä tässä osoitteessa.

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?