Tarkkaa markkinatietoa koko leipomoalasta on vaikea saada, koska markkinatutkimusyritys Nielsen ei ole enää vuosiin tehnyt tuotteiden menekistä kertovaa Scan Track -tutkimustaan.

Scan Track keräsi tiedot suoraan myymälöiden kassapäätteistä.

Nyt teollisuus saa tiedon omien valmisteidensa menekistä, mutta kilpailijoiden tilannetta ei kilpailuviranomaisen määräyksestä ole voinut enää entiseen tapaan selvittää.

Syynä on S- ja K-ryhmän hallitseva asema päivittäistavaramarkkinoilla.

Vaasanintoimitusjohtaja Thomas Isaksson mainitsi Kauppalehden haastattelussa (12.6.), että markkinajohtajana heillä on velvollisuus pitää yllä keskustelua alan kehityksestä.

Fazer muistuttaa kuitenkin, että koko leipomoalalla, eli sekä ruokaleivät ja makeat leipomotuotteet huomioidenFazer Leipomot on markkinajohtaja 22,3 prosentin osuudella. Vaasanin osuus näissä tuotteissa on 18,8 prosenttia.

Vaasan on ruokaleipien markkinassa hivenen Fazer Leipomoita suurempi 25,6 prosentin osuudella. Fazer Leipomoiden osuus leivissä on 24,5 prosenttia.

Vaasan on lisännyt osuuttaan ruokaleivissä kolmen viime vuoden aikana.

Prosentit perustuvat Nielsenin Homescaniin, joka mittaa yksityisten suomalaisten kotitalouksien kotiin ostamia päivittäistavaroita paneelitutkimuksella. Tuorein tieto on toukokuulta.