Hankkeen myötä Vantaan Fazerilassa sijaitseva maamerkki, Fazer in 40 metriä korkea vesitorni, muuntuu valoteokseksi.

Ensimmäinen valoteos julkaistiin Fazerin 127-vuotissyntymäpäivänä 17.9.2018. Aloitusteos on ekspressiivinen elementti, joka on osa Fazerin ilmettä.

Fazer Experience Vierailukeskuksen johtaja Anu Kokko kertoo, että vesitornin valoteokset vaihtuvat pääsääntöisesti aina kahden viikon välein.

"Pyrimme siihen, että työt vaihtuvat sen verran tiheästi, että mielenkiinto säilyy, mutta toisaalta sen verran hitaasti, että ne ehtii huomata. Pääsääntöisesti parhaat katselupaikat sijaitsevat Porvoon väylällä sekä Fazerin vierailukeskuksen pihalla", Kokko sanoo.

Valoteokset näkyvät pääosin yöaikaan. Valot syttyvät vesitornissa aina tuntia ennen auringonlaskua, jolloin ne alkavat näkyä yötaivasta vasten. Vastaavasti valot sammuvat tunti auringonnousun jälkeen.

Anu Kokko kertoo, että Fazer esittää pääsääntöisesti sekä liikkuvia että staattisia kuvia Fazerin tuotteista, brändeistä ja ohjelmista. Kokonaisuus on suunniteltu nyt vuodeksi eteenpäin.

"Tämä hanke voi kestää tästä ikuisuuteen. Ensi kesänä mietimme, toistammeko joitakin teoksia ja mitä uusia asioita tuomme mukaan. Tämä antaa meille mahdollisuuden tuoda esille myös lyhytaikaisia asioita."

Hankkeen tavoitteena on Kokon mukaan tuoda näkyvällä tavalla ilmi, että kyseessä on Fazerin vesitorni, joka sijaitsee Fazerilan alueella. Fazerilan tehtaalla ja Fazerilassa työskentelevät ihmiset saavat käyttövetensä sieltä.

"Vesitornin muuntaminen valoteokseksi on osa Fazer-kokemusta ja meidän yhteiskunnallista rooliamme. Haluamme, että Fazer ilahduttaa ja yllättää. Lisäksi haluamme olla osa pääkaupunkiseutua ja Vantaata sekä tuoda uusia tapoja käydä vuoropuhelua kuluttajien kanssa. Hanke myös korostaa Fazerilan alueen merkitystä työpaikkana ja vierailukohteena", Kokko kertoo.

Kokko ei erittele hankkeen tarkkaa kokonaisbudjettia, mutta kyse on hänen mukaansa merkittävästä panostuksesta, jossa on otettu huomioon ekologiset arvot.

"Tämä on hyvin energiatehokas kokonaisuus. Vesitornin energiatarve on hyvinkin pieni. Se vastaa tavallisen vedenkeittimen energiantarvetta."

Fazerin kumppanina hankkeessa toimii design- ja tuotantoyhtiö Sun Effects, joka on aiemmin toteuttaneet vastaavanlaisia töitä muun muassa Lux Helsinkiä varten sekä moniin julkisiin rakennuksiin.

Fazer-konsernin liikevaihto lvuonna 2017 oli 1,6 miljardia euroa ja yrityksessä työskentelee lähes 15 000 henkeä. Fazer sai alkunsa vuonna 1891, kun kauppaneuvos ja tehtailija Karl Fazer perusti yhtiön.