Fazer toi 13. helmikuuta myyntiin erän harvinaista vaaleanpunaista Fazer Pure Ruby -suklaata. Viime marraskuussa markkinoille tullut ensimmäinen erä myytiin loppuun kolmessa päivässä.

Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola, kuinka nopeasti erä loppui tällä kertaa?

Verkkokauppaan varatut 15 000 levyä myytiin 15 minuutissa. Kahviloissa ja Fazer Experience -vierailukeskuksessa tuotetta riitti seuraavankin viikon puolelle. Kokonaiserä oli tällä kertaa 48 000 levyä eli aika paljon suurempi kuin marraskuussa myyty 15 000 levyn erä.

Miten suklaaerää markkinoitiin?

Lähetimme mediatiedotteen ja markkinoimme tuotetta omissa sosiaalisen median kanavissamme.

Fazerin verkkokaupan maksupalvelussa oli ongelmia, ja asiakkaat olivat pettyneitä tuotteen nopeaan loppumiseen. Onko tällainen asiakaskokemus riski maineellenne?

Se ei tietenkään ole kivaa kenellekään tuotetta jonottaneelle, ja olemme pahoillamme siitä, että maksupalvelu reistaili. Onneksi palvelu saatiin aika nopeasti taas toimimaan. Emme olleet osanneet varautua siihen, että erä menee niin nopeasti, ja totta kai on harmi, että ne kuluttajat eivät tuotetta enää saaneet, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa sitä kahviloistamme. Näissä rajatuissa erissä on kuitenkin aina se riski, koska emme välttämättä voi valmistaa tuotetta niin paljon kuin menekkiä olisi.

Oliko tuotetta verkkokaupassa myynnissä liian vähän?

Olimme jaotelleet erän mahdollisimman tasapuolisesti. Verkkokaupan lisäksi meillä on myymälä Fazerilassa ja runsaat kymmenen kahvilaa. Pyrimme olemaan mahdollisimman tasapuolisia erien jakelussa, jotta mahdollisimman monilla on mahdollisuus saada tuote. Verkkokauppaerän nopeasta loppumisesta opimme, että voimme ajatella isompaa erää sinne.

Lietsotteko tarkoituksella hypeä tuomalla Fazer Pure Ruby -suklaata myyntiin vain pienen erän kerrallaan?

Tuotetta on valmistettu tasan niin paljon kuin olemme saaneet raaka-ainetta. Emme missään tapauksessa tarkoituksellisesti rajanneet saatavuutta. Asetimme ostorajoituksia, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus saada tuote.

Ovatko tulevatkin erät yhtä pieniä?

Se riippuu täysin raaka-aineen saamisesta, koska kyse on niin harvinaisesta tuotteesta ja patentilla suojatusta valmistusprosessista. Tällä hetkellä emme tiedä, milloin saamme sitä seuraavan kerran.