Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI mainostaa Facebookissa Washingtonin venäläisille. FBI yrittää ilmeisesti tuoreella mainoskampanjallaan värvätä venäläisiä agenteiksi tai heistä tietäviä kertomaan tietojaan, kertoo uutiskanava CNN.

Yksi mainoksista esittää arkistokuvissa nuoresta naisesta ja tämän perheestä valmistumisjuhlassa. Kuvan päälle on kirjoitettu venäjäksi ”Sinun ja perheesi tulevaisuuden vuoksi”.

Toisessa mainoksessa on puolestaan kuva shakkilaudasta ja teksti ”olisko sinunkin aika tehdä siirto?”.

Kolmannessa mies kävelee sillalla ja teksti venäjäksi kuuluu ”aika ylittää silta”.

Joidenkin mainosten kieli on kankeaa ja niissä on kirjoitusvirheitä, mikä viittaa siihen, että mainosten tekstit eivät ole syntyperäisen venäläisen laatimia.

Mainoksesta on linkitys FBI:n pääkaupunki Washingtonissa sijaitsevan toimiston nettisivulla. Siellä kerrotaan englanniksi ja venäjäksi vastavakoilutoiminnasta ja ilmoitetaan myös toimiston katuosoite. Mainostekstissä kehotetaan ytimekkäästi: ”poikkea käymään”.

CNN on onnistunut kuluvan viikon aikana löytämään kolme mainosta, mutta erään mainosten ostoa tuntevan lähteen mukaan niitä ollut läpi kesän.

FBI ei ole vahvistanut kampanjan olemassaoloa tai, sitä kuinka moni on nähnyt mainoksen tai onko kukaan ottanut yhteyttä sen perusteella. Mainokset ovat kuitenkin FBI:n Facebook-sivulla ja ne ovat aitoja Facebookin omilla työkalulla arvioituina.

”Me emme voi kommentoida asia muutoin kuin että Venäjällä on runsaasti tiedusteluhenkilöstöä diplomaattiedustoissaan ympäri maailmaa. He ovat hyvin aktiivisia ja muodostavat riskin Yhsyvalloille ja liittolaisillemme”, sanoo vastavakoilutoiminnasta vastaava johtaja Alan E. Kohler Jr. FBI:n Washingtonin toimistosta CNN:lle

”FBI käyttää monia keinoja tiedonhankintaan”, hän kertoo. ”FBI käyttää kaikkia laillisia keinoja löytääkseen henkilöitä, joilla on tietoja, jotka voivat auttaa kansallisen turvallisuuden vaalimista.”

Entinen CIA agentti ja nykyinen CNN:n tiedustelu- ja turvallisuusanalyytikk Bob Baer pitää mainoskampanjaa hyvänä ideana.

”On fakta, että 99 % venäläisistä vakoojista ovat vapaahteoisia työssään ja voivat tehdä päätöksiä yksin”, sanoo Baer ja viittaa tapauksiin, joissa vieraan vallan agentit ovat tulleet vapaaehtoisesti viranomaisten puheille.

Venäjä käytti Facebookia sekaantuessaan vuoden 2016 presidentinvaalien. Venäjän sotilastiedustelu GRU julkaisi hakkeroituja viestejä, jotka liittyivät Hillary Clintonin vaalikampanjaan.

Lue lisää: Venäjän propagandistit iskivät taas – Facebook sulki kerralla yli 360 sivua

Lue lisää: FBI pyytää ANA:n jäseniltä apua mediaostoja koskevassa rikostutkinnassa: "Merkittävä tapaus koko toimialan kannalta"