Suomalaiset musiikkifestivaalit ovat kiinnittäneet tänä vuonna huomiota seksuaaliseen häirintään ja sen ehkäisyyn.

Ilosaarirock hankki tapahtumaansa häirintätukihenkilön, ja Ruisrockissa päivysti henkisen tuen tiimi. Weekendissä ja Flowssa on keskitytty häirinnän ennaltaehkäisyyn.

Järjestäjät reagoivat viime vuosina käytyyn keskusteluun seksuaalisesta häirinnästä festivaaleilla. Keskustelun voidaan nähdä alkaneen kesällä 2017, kun ruotsalainen Bråvalla Festival ilmoitti peruvansa vuoden 2018 festivaalin seksuaalisen häirinnän vuoksi.

Häirinnästä on raportoitu myös suomalaisilla festareilla. Tapauksista kertoi esimerkiksi Helsingin Sanomien viime kesänä tekemä kysely. Vastauksissa mainittiin esimerkiksi Ruisrock, Ilosaarirock ja Provinssi.

Useat festarit olivat viime vuonna mukana ammattikorkeakoulu HUMAKin festivaalien seksuaalista häirintää käsittelevässä opinnäytetyössä. Kyselytulosten perusteella festivaalien yleisöstä noin seitsemän prosenttia näki tai koki häirintää tai epäasiallista käytöstä.

Opinnäytetyössä mukana ollut Ruisrock puuttui tuloksen myötä häirintään aiempaa tiukemmin. Tapahtuman vastaavan tuottajan Piia Lääverin mukaan tämän vuoden tapahtumaa valmisteltaessa työntekijöille järjestettiin useampi seksuaalista häirintää käsittelevä työpaja.

”Tämän pohjalta olemme tehneet ohjeistuksen siitä, miten seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen käytökseen tulee suhtautua – sekä yleisölle että laajemmin omalle henkilökunnallemme”, Lääveri kertoo.

Auttajaakin pitää auttaa

Ilosaarirock teki yhteistyötä Punaisen Ristin kanssa. Tapahtumassa toimi tänä vuonna vapaaehtoinen häirintätukihenkilö Jenni Soltin . Hän kertoo Ilosaarirockin verkkosivuilla, että tukihenkilö festareilla on Suomessa vielä uusi juttu – jopa tabu.

”Ihmiset vähättelevät omia kokemuksiaan, eivätkä halua aina kertoa niistä. Tätä kynnystä on pyritty pienentämään madaltamalla tasoa tulla raportoimaan häirintätilanteista”, Soltin kertoo.

Soltin painottaa vapaaehtoisten työntekijöiden tukemisen tärkeyttä, koska työnkuvaan voi kuulua raskaiden ja vaikeiden asioiden käsittelyä.

”Olen ollut aiemminkin vastaavissa tehtävissä ja tälle on kokemukseni mukaan tarvetta. Tärkeimmäksi kysymykseksi muodostuu se, kuinka tukea annetaan ja minkälaista koulutusta vapaaehtoisille tarjotaan”, Soltin kertoo.

Ruisrockin mukaan tapahtumassa otettiin työntekijöiden jaksaminen huomioon. Lääverin mukaan tapahtumassa päivystäneellä henkisen tuen tiimillä oli ohjeistus siitä, miten tällaisia tapauksia käydään läpi tapahtuman jälkeen.

Helsingissä keskitytään ennaltaehkäisyyn

Helsingissä järjestettävissä Weekend ja Flow-festivaaleissa on keskitytty ennakoivaan häirinnän ehkäisyyn.

Weekendissä on tänä vuonna korostettu valvonnan tärkeyttä, kertoo tapahtuman tiedottaja Tomi Lindblom .

”Tapahtuman järjestäjien tietoon ei ole tullut yhtään häirintätapausta yhdeksänvuotisen historian aikana. On siis pyritty ennalta ehkäisyyn, eikä erilliselle henkilölle ole ollut ainakaan toistaksi tarvetta”, Lindblom kertoo.

Flow-festivaaleillakaan ei nähdä tapahtuman tiedottajan Susanna Hulkkosen mukaan paljon häirintätapauksia. Hulkkonen kertoo, että työntekijöille ja alihankkijoille kerrotaan, miten häirintään pitää puuttua. Se on riittänyt – ainakin tähän mennessä.

”Häirintätukihenkilöä meillä ei ole, mutta voisimme varmasti miettiä tätä”, Hulkkonen sanoo.

Hulkkonen kertoo, että Helsingin Sanomien kyselyn jälkeen tapahtuma halusi tehdä oman kantansa häirinnästä mahdollisimman selväksi.

”Reagoimme terävöittämällä viestintää, jotta mahdollista häirintää kohdatessa olisi selkeää, miten toimia. Jos häirintää esiintyy, puutumme siihen välittömästi.”