Suomalainen hävikkiruokapalvelu Fiksuruoka.fi:n tavoitteena on ollut vähentää ruokahävikkiä Suomessa. Koronapandemian vuoksi kahden miljoonan kilon tavoitteeseen päästiin ajateltua nopeammin.

"Tuntuu mahtavalta, että olemme voineet vähentää ruokahävikkiä näin valtavasti. Mitä enemmän suomalaiset tilaavat ruokaa kauttamme, sitä vähemmän ruokaa menee roskiin. Nyt poikkeustilan aikana tuntuu myös hyvältä auttaa riskiryhmäläisiä pysymään kotona", kommentoi tiedotteessa yrityksen toimitusjohtaja ​Juhani Järvensivu​.

Fiksuruoka.fi on ainoa suomalainen hävikkiruoan verkkokauppa. Valikoima koostuu pääosin suomalaisten valmistajien, maahantuojien ja tukkuketjujen poisto- ja jäännöseristä, jotka ovat vaarassa tulla hävitetyiksi. Syynä voi olla esimerkiksi tuotteen poistuminen valikoimasta, uudistunut myyntipakkaus, liian suuri varasto tai lähestyvä parasta ennen -päiväys. Tuotteet myydään kuluttajille 20-90 prosentin alennuksella. Hamstraamista estetään sillä, että tuotteiden tilaamiselle on asetettu kappalemäärärajoituksia.

Korona kolminkertaisti tilausmäärät

Fiksuruoka.fi toimittaa ruokapaketteja kaikkialle Suomeen 1-3 arkipäivässä Eniten ruokahävikin pienentämiseen ovat osallistuneet suuret kaupungit Helsinki, Tampere ja Turku. Seuraavina listalla tulevat Espoo, Vantaa, Pori ja Rauma. Väkilukuun suhteutettuna kolmen kärjen järjestys muuttuu käänteiseksi. Asukasmäärään nähden eniten ruokahävikkiä on vähennetty Turussa, toiseksi eniten Tampereella ja kolmanneksi Helsingissä.

Korona-aikana Fiksuruoan tilausmäärät ovat kolminkertaistuneet. Normaalia enemmän on ostettu esimerkiksi ruoanlaittotuotteita, pastaa ja riisiä, ketsuppia ja kastikkeita, wc-paperia sekä naposteltavia.

Hävikkiruokapalvelu kolminkertaisti myyntinsä viikossa ja kotiinkuljetukset kymmenkertaistuivat: ”Tällaista ei ole koskaan aiemmin ollut”