Finavia on lanseerannut yhteistyössä markkinointiviestinnän toimisto TBWA\Helsingin kanssa Cinema in HEL-nimisen elokuvateatterin Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Kyse ei kuitenkaan ole perinteisestä elokuvateatterista. Yllätys piilee siinä, että elokuva vaatii käynnistyäkseen kaksi vierekkäin istuvaa ihmistä.

Teatterin kaksi istuinpaikkaa on varustettu mikrokytkimillä, jotka aktivoivat, kun ihminen istuu paikalle. Sen jälkeen valot himmenevät ja elokuva alkaa. Elokuvateatterin seinät on maalattu valoa heijastamattomalla erikoismaalilla, jonka ansiosta tila tuntuu äärettömältä.

Finavian markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Siberg in mukaan juuri se, että molempien istumapaikkojen on oltava käytössä elokuvan alkamiseksi, tekee Cinema in HEL -teatterista astetta erilaisemman kokemuksen.

"Minusta on hauskaa, että kahden ihmisen pitää istua vierekkäin, jotta elokuva alkaa. Toivottavasti sitä kautta syntyy kulttuurisia kohtaamisia ja ihmiset saavat uusia tuttavuuksia", Siberg sanoo.

Teatterissa näytetään toistaiseksi Finavian ja Finnairin yhteistyössä toteuttamaa East and West Side Story -lyhytelokuvaa, joka tehtiin Match made in HEL -kampanjan loppuhuipennuksena.

Noin 14 minuutin mittaisen East and West Side Storyn tarina levittäytyy kolmeen maahan: tarina alkaa Yhdysvalloista sekä Etelä-Koreasta ja päättyy Suomeen. Elokuvan päärooleissa nähdään ruotsalais-yhdysvaltalainen Anne Bergstedt ja eteläkorealainen Jae Hoon. Elokuvan ovat ohjanneet eteläkorealainen Young-Wok Paik ja ruotsalainen Johan Storm.

Lyhytelokuvan ja ensi-illan suunnittelusta vastasivat mainostoimistot TBWA\Helsinki ja Mirum. Ensi-illan suunnittelussa olivat mukana myös Miltton ja Spalt PR.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla portin 33 vieressä sijaitseva Cinema in HEL -teatteri lanseerattiin virallisesti keskiviikkona, mutta se avautui jo muutama päivä sitten.

Projektin luova suunnittelija Simone Bocedi TBWA\Helsingiltä kertoo, että elokuvateatterin perusajatuksena on tarjota matkustajille mukava kokemus, jonka he voivat jakaa jonkun kanssa.

Elokuva kertoo merkityksellisistä kohtaamisista eri kulttuurien välillä. Siksi TBWA ja Finavia ajattelivat Bocedin mukaan, että filmin näyttäminen juuri lentoasemalla voisi olla hyvä ajatus.

"Ajatuksena on, että teatterissa voitaisiin näyttää jatkossa myös muita elokuvia, esimerkiksi dokumentteja tai muita lyhytelokuvia. Elokuvan täytyy kuitenkin olla lyhyt, maksimissaan ehkä 15–20 minuuttia, jotta se toimii lentokentän konseptin mukaisesti", Bocedi kertoo M&M:lle.

Katja Siberg kertoo, että elokuvateatterin lanseeraus on osa Match made in HEL -kampanjaa.

Match made in HEL on Finnairin ja Finavian yhteistyössä totettu kokeellinen ja luova markkinointikampanja, jonka ensimmäinen osa oli vuonna 2014 järjestetty Arto Saari Invitational -skeittitapahtuma. Toinen osa oli The Runway -muotinäytös, joka kokosi muotimaailman vaikuttajia Helsinki-Vantaalle vuonna 2016.

Sibergin mukaan pieni elokuvateatteri tuo lentokentän matkustajille mukavan, pienen lisän, kun he odottelevat lentonsa lähtöä tai vaihtavat konetta asemalla.

Teatteri on toiminnassa lentokentällä Sibergin mukaan toistaiseksi. Tarkempaa ajankohtaa esimerkiksi teatterin mahdollisesta siirtämisestä toiseen paikkaan lentokentän sisällä ei ole tehty.

"Meillä on nyt paikka, jossa voimme näyttää tekemäämme elokuvaa. Asiakaskokemus on meillä kaiken tekemisen keskiössä. Tämä on siihen oiva lisä", Siberg toteaa.