Finlayson haastoi tänään Helsingin Sanomien etusivun mainoksessa Ikea n: ”Hei Ikea, tässä on maailman kaunein lakana. Tehkää perässä.”

Mainoksen keltainen teksti sinisellä pohjalla viittaa Ikean visuaaliseen ilmeeseen ja väreihin.

Pienemmällä valkoisella tekstillä mainoksessa lukee: ”Tästä lähtien Finlaysonin lakanat pakataan muovin sijasta kartonkiin ja siirrymme käyttämään GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa, jolloin tiedämme, mistä puuvillamme tulee. Tämä on pienen yrityksen suurin tuotteisiin liittyvä uudistus vuosisataan. Kuvitelkaa, kuinka kauniiksi maailma muuttuisi, jos te ja muutkin kansainväliset tekstiilijätit tekisitte saman kuin me.”

Ikea vastasi sosiaalisessa mediassa kiittämällä Finlaysonia haasteesta ja kertomalla, että Ikeakin tekee kauniita lakanoita ja on jo vuonna 2015 siirtynyt käyttämään perinteiseen puuvillanviljelyyn verrattuna kestävämmin tuotettua puuvillaa.

Finlaysonin ”Tehkää perässä” -haasteeseen Ikea vastaa sovittelevasti toteamalla: ”Työmme vastuullisen puuvillatuotannon eteen jatkuu edelleen ja on hienoa, että muutkin alan toimijat ovat mukana talkoissa. Tehdään yhdessä!”

Verkkosivuillaan Ikea kertoo käyttävänsä tuotteissaan Better Cotton -standardoitua puuvillaa, kierrätyspuuvillaa ja Towards Better Cotton -standardoitua puuvillaa.

Finlaysonin käyttämä puuvilla puolestaan on GOTS- eli Global Organic Textile Standard -sertifioitua luomupuuvillaa. Finlayson sai auditoinnin tuloksena GOTS-sertifikaatin tämän vuoden alussa. Huhtikuussa Finlayson kertoi siirtymisestään muovittomiin pakkauksiin ja luomupuuvillan käyttöön.

Finlaysonin tämänpäiväinen mainos ja Ikean vastaus ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa. Osa kommentoijista pitää Finlaysonin mainosta onnistuneena, toiset ovat sitä mieltä, että näkyvyys sataa ennemminkin Ikean laariin.