Kauppakeskus Forumissa sijaitsevassa Finlaysonin liikkeessä käy kuhina heti avautumisen jälkeen. Hongkonglilainen seurue räpsii kuvia kännyköillään ja hypistelevät tuotteita.

Finlaysonin hongkonglaisen lisenssikumppanin A-Fontanen varatoimitusjohtajalle Melanie Leungille liike on ympäristönä tuttu, sillä Finlaysonin liikkeet näyttävät samanlaiselta myös Kiinassa ja Hongkongissa. Seurue on saapunut Suomeen suunnittelemaan tämän vuoden liiketoimintaa ja tutustumaan syksyn mallistoon.

Finlayson on avannut yhteistyössä A-Fontanen kanssa Hongkongiin kaksi myymälää joulukuussa. Kolmas myymälä on avattu rajan taakse Kiinan puolelle Shenzheniin. Vuoden loppuun mennessä myymälöitä pitäisi olla ympäri Kiinaa ja Hongkongia yhteensä kymmenen. Shop-in-shop-myyntipisteitä on avattu Hongkongiin jo lokakuussa

Finlayson ja A-Fontane julkaisivat vuosi sitten yhteistyösopimuksen. Tavoitteena on avata ainakin 41 Finlaysonin liikettä ja 21 shop-in-shop-myyntipistettä Kiinaan ja Hongkongiin. Lisenssisopimus on voimassa vuoteen 2029 asti.

”Hongkongissa Finlaysonin myynti on lähtenyt liikkeelle hyvin. Kaupunki on niin tiivis, että markkinointia on helppo tehdä. Kiinassa myynti on lähtenyt liikkeelle vähän hitaammin. Brändiä pitää promota enemmän. Olemme olleet tyytyväisiä”, Leung arvioi.

Leungin mukaan Finlayson on kuoseineen osa pohjoismaisuuden trendiä. Leungin mukaan kohderyhmiä ovat 25-35-vuotiaat pariskunnat, nuoret äidit ja yleisesti millenniaalit. Kohderyhmiä yritetään tavoitella esimerkiksi vloggareiden ja lehtiartikkeleiden avulla. Muun muassa paikallinen Cosmopolitan on kirjoittanut Finlaysonista.

”Nämä ryhmät ostavat uusia tuotteita ja pitävät pohjoismaisista designista sekä tuotteiden kuoseista. Pohjoismainen design on nouseva trendi Hongkongissa ja Kiinassa. Sisustuslehdissä kodit sisustetaan usein pohjoismaiseen tyyliin. En tiedä miksi, mutta myös japanilaisissa ja eteläkorealaisissa televisio-ohjelmissa kodit ovat sisustettu pohjoismaiseen tyyliin, ja sillä on vaikutusta kuluttajiin Kiinassa ja Hongkongissa."

Finlaysonin vientijohtaja Tiina Mikkonen kertoo, että tuotevalikoima on hieman erilainen Aasiassa. Alueella on omia mallistoja, joita ei saa Suomesta.

Kiinassa ja Hongkongissa ei myöskään myydä Tom of Finland -tuotteita, ainakaan vielä. Kyse ei kuitenkaan ole Mikkosen mukaan häveliäisyydestä vaan sopimuksista ja luvista, sillä Tom of Finland on oma tuotemerkkinsä. Myöskään Muumit-kuoseja ei ole saatavilla Kiinan ja Hongkongin myymälöistä.

Leungin mukaan eniten myyviä kuoseja ovat sateenkaaren väreissä koreileva Elefantti, mustavalkoinen Coronna ja punertava Alma. Etenkin lakanat ja kylpyhuoneen tekstiilit ovat myyneet hyvin.

”Iso valikoima vetoaa Hongkongissa. Esimerkiksi lakanoita on myyty tyypillisesti vain lakanakaupoissa. Finlaysonilla on paljon erilaisia kodintekstiilejä. Tällainen koko kodin sisustusvalikoima on kiinnostava”, Leung kertoo.

Kantaaottavuudestaan tunnettu Finlayson rakentaa brändiään Aasiassa vastuullisuusteema edellä.

Mikkosen mukaan on vielä aivan liian aikaista tehdä huomiota kerääviä irtiottoja. Nyt Finlayson keskittyy brändinrakentamiseen.

”Myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus tuoda arvomaailmaamme esille myös Aasiassa. Lähdemme liikkeelle vastuullisuuskulmalla. Tuomme liikkeisiin räsymattoja ja farkkupyyhkeitä. Mietimme kyllä, miten voisimme osallistua siellä yhteiskunnalliseen keskusteluun.”

”Kohteet täytyy kuitenkin valita eri tavalla kuin Suomessa. Naisen euro ei hätkähdytä samalla tavalla Kiinassa kuin täällä.”

Leung arvioi, että vastuullisuusteemat ovat kannatettavia, mutta Aasiassa niiden avulla ei välttämättä myydä tuotteita.

”Paikalliset voivat pitää kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja tuotteita kalliina, koska Kiinassa ja Hongkongissa halutaan ostaa ihan uusia tuotteita. Vastuullisuus on kannattavaa brändinrakennuksen kannalta.”

A-Fontane on Finlaysonin lisenssikumppani, jonka vastuulla on tuotteiden valmistuttaminen ja jakeleminen. Finlaysonilla on yli 30 lisenssikumppania Aasiassa, Australiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Vielä tällä hetkellä Japani on Finlaysonille suurin Aasian markkinapaikka. Kiinan ja Hongkongin merkitys kuitenkin kasvaa.

”Meillä on kohta enemmän myymälöitä siellä kuin Suomessa. Alueen taloudellinen merkitys Finlaysonille on merkittävä”, Mikkonen sanoo.