Finlayson siirtyy lakanoidensa ja pussilakanasettiensä pakkauksissa muovista kartonkiin. Yhtiön mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun merkittävän markkinaosuuden kodintekstiilivalmistaja luopuu muovipakkauksista vuodetekstiileissä.

Uusi muoviton pakkaus otetaan käyttöön asteittain. Kun pakkaus on käytössä kaikissa Finlaysonin tuotteissa, se vähentää muovin käyttöä yli 20 tonnilla vuodessa, mikä vastaa painoltaan yli miljoonaa muovista ostoskassia.

Uuden kartongista ja aaltopahvista valmistetun pakkauksen voi kierrättää kartonkikeräykseen, ja sen päästöt ovat moninkertaisesti pienemmät muovipakkaukseen verrattuna.

"Muovipakkauksista luopuminen sekä sertifioituun luomupuuvillaan siirtyminen on Finlaysonin isoin tuotteisiin liittyvä uudistus vuosikymmeniin, eikä maailmaltakaan löydy saman kokoluokan kodintekstiilivalmistajaa, joka olisi tehnyt vastaavaa. Uskomme enemmän tekoihin kuin sanoihin ja olemme uudesta pakkauksesta ja luomutuotannosta valtavan ylpeitä”,kertoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila tiedotteessa.

Muovin käyttäminen tekstiilien pakkauksissa on vakiintunut tapa, jonka Finlayson haluaa kyseenalaistaa.

”Muovin käyttöä on vähennettävä kaikkialla. Lakanat on mielletty hygieniatuotteeksi, mutta eihän alusvaatteitakaan osteta muovikääreissä. Meille ei ole ongelma luopua vanhoista tavoista, jos se säästää ympäristöä, päinvastoin. Ilman muovia tuotekin pääsee paremmin esille”,Kurttila sanoo.

Ensimmäiset tuotteet kartonkisissa vuodetekstiilipakkauksissa tulevat myyntiin heinäkuun 2019 aikana. Uudistus jatkaa Finlaysonin systemaattista työtä muovin käytön vähentämiseksi. Yhtiö lopetti muovisten ostoskassien käytön myymälöissään kesällä 2017, ja verkkokauppaostokset on toimitettu kuluttajille pahvipakkauksissa vuodesta 2016 lähtien.

Asteittain luomupuuvillan käyttöön

Muovipakkauksista luopumisen lisäksi Finlayson korvaa tavallista puuvillaa luomupuuvillalla. Puuvillan luomuviljely tuottaa tavallista puuvillanviljelyä vähemmän typpi- ja fosforipäästöjä vesistöihin, eikä viljelyssä käytetä maaperää köyhdyttäviä geenimuunneltuja siemeniä tai torjunta-aineita.

Luomupuuvillan valmistuksessa puuvillan alkuperä voidaan jäljittää aina kasvattajaan asti.Tekstiilialalla tuotteiden valmistajan vaikutusmahdollisuudet tavallisen puuvillan kasvatuksen ongelmien kitkemiseen ovat vähäiset, etenkin kun puuvillan tarkkaa alkuperää on usein lähes mahdotonta jäljittää.

”Pienellä tekstiilivalmistajalla ei ole mahdollisuutta valvoa hankintaketjuaan joka päivä, eikä ole isollakaan. Valitsemalla vastuullista sertifioitua luomupuuvillaa tai Reilun kaupan puuvillaa voimme parantaa materiaalin jäljitettävyyttä merkittävästi”, Kurttila sanoo.

Finlayson siirtyy luomupuuvillaan asteittain. Luomua ovat aluksi tulevan syksy- ja talvimalliston vuodetekstiilit. Tavallista puuvillaa korvataan tuotannossa myös pellavalla ja kierrätysmateriaaleilla.

Finlaysonin luomupuuvillasta valmistetuilla tuotteilla on kansainvälinen GOTS-sertifikaatti. GOTS eli Global Organic Textile Standard on luomupuuvillan sertifiointijärjestelmä, joka varmistaa, että kaikki puuvillan toimitusketjun toimijat noudattavat tiukkoja vastuullisuuden periaatteita. Finlayson sai auditoinnin tuloksena GOTS-sertifikaatin tämän vuoden alussa.