Kodintekstiilejä valmistava Finlayson tiedottaa tuovansa myyntiin 600 kappaleen erän pussilakanasettejä, jotka on valmistettu tarkoituksella silmät kiinni. Mahdollisimman halvalla ja vastuuttomasti. Finlaysonin mukaan tämä valmistusprosessi tarkoittaa, ettei valmistajalla ole mahdollisuutta saada juuri mitään tietoa lakanan tuotantoketjusta tai raaka-aineen eli puuvillan alkuperästä.

”Halusimme näyttää, miten helposti kodintekstiilivalmistaja voi ryhtyä vastuuttomaksi. Vastuuttoman pussilakanasetin valmistaminen oli meille helppoa ja halpaa, mutta sen hintana on lähes totaalinen vastuuttomuus”, Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila sanoo tiedotteessa.

Finlayson huomauttaa, että lapsityövoiman käyttö on puuvillan viljelyalueilla yleistä. Kampanjasivulla väitetään, että vastuuttoman valmistustavan on valinnut liian moni lakanavalmistaja.

YK:n lastenapujärjestö Unicefin mukaan puuvillanpoiminnassa jopa suositaan lapsia, koska heidän pienet sormensa eivät vahingoita satoa. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan maailmassa on noin 170 miljoonaa lapsityöläistä, joista valtaosa työskentelee tekstiiliteollisuudessa. Lisäksi kuusi miljoonaa lasta on pakkotyössä.

”Kuluttaja ei näe, mitä välinpitämättömyys ostopäätöksissä tarkoittaa tuotteen valmistukseen osallistuneille. Tämän haluamme nyt tuoda näkyväksi”, Kurttila sanoo.

Kampanjan vastapaino on Reilun kaupan puuvillasta valmistettu lakanasetti, jonka tuotantoketju on Finlaysonin mukaan mahdollisimman läpinäkyvä.

”Tuotannossa on mahdollisesti käytetty lapsityövoimaa tai pakkotyötä ja myrkyllisiä kemikaaleja.”

Puuvillan tuotanto- ja jakeluketju on kansainvälisten järjestöjen mukaan niin monimutkainen, ettei viljelijöillä ole juurikaan mitään mahdollisuuksia vaikuttaa tuotteensa hintaan. Reilu kauppa -sertifioidulle viljelijälle maksetaan paremmin ja myös ympäristövaikutukset ovat vähäisempiä: osa kemikaaleista on kiellettyjä heti sertifioinnin saamisesta lähtien. Lopuista vahvoista myrkyistä sekä ilmansaasteita tuottavista tuotantomenetelmistä pitää pyrkiä luopumaan nopeasti.

“Vaikka tekstiilituotannon ongelmista puhutaan nyt paljon, kaupoista löytyy paljon vastuuttomia tuotteita. Hälytyskellojen pitää soida, jos vastuullisuusmerkkejä ei löydy ja tuote on halpa. Silloin voidaan pitää varmana, että tuotanto on kuormittanut ympäristöä eikä viljelijä ole saanut työstään reilua korvausta”, Reilun kaupan vastuullisuuspäällikkö Tytti Nahi sanoo.