Kodintekstiilivalmistaja Finlayson ja sen omistajat ostavat Reino- ja Aino-tossut. Neuvottelut tossujen valmistuksen jatkamisesta ovat käynnissä eri toimijoiden kanssa.

Liiketoimintakaupassa uudet omistajat etsivät tossuille uutta valmistajaa.

Finlaysonin mukaan valmistajan on täytettävä tiukat kriteerit laadun, kustannusten ja vastuullisuuden osalta.

”Tämä tarkoittaa sitä, että tossujen valmistus ei valitettavasti voi jatkua Suomessa”, Finlayson sanoo.

”Tossuja valmistaneen yrityksen konkurssi osoittaa, ettei tällaisen tuotteen valmistaminen Suomessa ole taloudellisesti kannattavaa. Kaikkea tekemistä on arvioitava uudelleen. Halusimme pelastaa tämän kansallisomaisuuden ja varmistaa, että loistava tuote on olemassa jatkossakin. Valmistus on vain pieni osa, noin 10 prosenttia, tuotteen arvonmuodostusta ja tossujen suunnittelu, myynti ja tuotekehitys säilyvät tulevaisuudessakin Suomessa”, kertoo tiedotteessa Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

Kun tossujen valmistus jatkuu, tulevat Reinot ja Ainot myyntiin Finlaysonin noin viiteenkymmeneen myymälään ja pop-up-myymälään. Lisäksi neuvottelut S-ryhmä n kanssa ovat loppusuoralla. Reinoja ja Ainoja tullaan myymään Finlaysonin myymälöiden lisäksi vain S-ryhmän myymälöistä kuten Prisma-ketjusta ja Prisman verkkokaupasta.

Reino- ja Aino-tossut suunniteltiin alun perin 1930-luvulla kylmien tupien lattioille: ne jalassa oli helppo kipaista myös kaivolla tai ulkorakennuksissa. Vuosien varrella tossuista on nähty erilaisia versiota ja sovelluksia. Nyt uudet omistajat haluavat palauttaa tossut rauhassa juurilleen.

"Finlaysonia, reinoja ja ainoja yhdistää pitkä historia ja kosketuspinta suomalaisten arkeen. Mietimme nyt rauhassa, miten kehitämme kansallisomaisuudeksi muodostunutta tuotetta. Lupaamme, että valmistus jatkuu kuitenkin viimeistään isänpäivään mennessä”, Kurttila jatkaa.

Jutun otsikkoa korjattu klo 15:09.