Finnair kertoi tiistaina päivityksiä liikenneohjelmaansa. Yhtiö aikoo lentää tulevalla talvikaudella 51 kohteeseen kotimaassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Kohteet on leikattu viime vuodesta noin puoleen, sillä vuosi sitten yhtiö lensi noin 100 kohteeseen. Suunnitelma tarkoittaisi reitteihin jonkin verran kasvua, sillä lokakuussa Finnair lentää yhteensä 42 kohteeseen.

Kohdemäärän lisäksi lentämiseen vaikuttavat viikkovuorot, joiden määrää yhtiö on leikannut. Finnair aikoo lentää marras-maaliskuussa noin 75 matkustajalentoa päivässä, kun lentoja vuosi sitten oli noin 350 päivässä. Lennot putoavat siis lähes viidesosaan.

Lentomäärissä ei olisi merkittävää kasvua nykytilaan verrattuna, sillä aiemmin yhtiö on arvioinut lentävänsä lokakuussa keskimäärin 70–80 lentoa päivässä.

Yhtiön matkustajamäärät olivat elokuussa edelleen noin kymmenesosa normaalista. Myydyillä henkilökilometreillä mitattuna liikenne oli elokuussa 92,4 prosenttia alempana kuin vuosi sitten.

Geneve, Nanjing ja viisi uutta kotimaan kohdetta

Lokakuuhun verrattuna uusi kaukokohde on Nanjing. Muut kohteet ovat Bangkok, Tokio, Soul, Hongkong ja Shanghai joihin Finnair lentää nytkin. Finnair jatkaa myös rahtilentoja Singaporeen ja New Yorkiin.

Kotimaassa ja Euroopassa yhtiö aikoo talvella lentää 45 kohteeseen. Moskovaan ja Pietariin lennot aiotaan aloittaa, kun rajoitukset sallivat. Nyt Venäjä on rajoitusluokassa 2. joka sallii lähinnä paluun ja välttämättömän liikenteen.

Kesään verrattuna uusia talvikohteita ovat Geneve ja kotimaassa Kajaani, Kemi, Kokkola, Joensuu ja Jyväskylä.

”Pidämme yllä talvikaudella Suomelle kriittisiä yhteyksiä, sillä suomalainen yhteiskunta ja vientiteollisuus tarvitsevat lentoyhteyksiä. Emme kuitenkaan voi lentää kaikkia alun perin suunnitelmassamme olleita lentoja, sillä matkustusrajoitukset ja koronatilanne ovat vaikuttaneet voimakkaasti lentojen kysyntään”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér tiedotteen mukaan.

Kotimaassa Finnair lentää talvikaudella siis Ivaloon, Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin, Kittilään, Kokkolaan, Kuopioon, Kuusamoon, Maarianhaminaan, Ouluun, Rovaniemelle ja Vaasaan. Osa aiemmin julkistetuista viikkovuoroista joudutaan kuitenkin perumaan liian pienten matkustajamäärien vuoksi.

Lapin lentoja ei lyöty vielä lukkoon

Lapin lentojen viikkovuorot yhtiö on päivittänyt vain marraskuun loppuun asti. Lopputalven tarjontaa yhtiö tarkistaa lokakuun loppupuolella kysyntänäkymien perusteella. Lapissa on paljon ryhmävarauksia, jotka saattavat toteutua, jos rajoitukset eivät estä matkustusta.

Tampereelle ja Turkuun yhtiö ei aio tänä talvena lentää. Finnair myös toistaa tiedotteessa aiemman tiedon, että Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lennot päättyvät maaliskuussa 2021.

Liikenneohjelman ulkopuolelle jäävät lennot on peruttu. Finnair sulkee myös loungensa Helsinki-Vantaan lentoaseman Schengen-alueella toistaiseksi 12. lokakuuta alkaen. Non-Schengen-alueen lounge meni kiinni jo maaliskuussa.

Lentomäärien toteutuminen riippuu kuitenkin lopulta koronatilanteesta ja matkustusrajoituksista. Esimerkiksi lokakuussa Finnair suunnitteli lentävänsä 200 päivittäistä lentoa, mutta pandemian ja rajoitusten vuoksi yhtiö lentää lokakuussa keskimäärin 70–80 lentoa päivässä.

Kesällä kasvua, kunhan tauti hellittäisi

Kesäkaudella 2021 yhtiöllä on tarkoitus kasvattaa kohteiden ja viikkovuorojen määrää.

”Seuraamme edelleen kysyntätilanteen kehittymistä ja päivitämme kesäkauden 2021 liikennesuunnitelmaa sen mukaisesti vielä alkuvuonna 2021. Toivomme tietysti matkustusrajoitusten ja koronan siihen mennessä hellittävän, jotta pääsisimme vähitellen lentämään hieman enemmän”, Orvér sanoo.

Finnair suunnittelee avaavansa uuden Busanin-reitin Etelä-Koreaan kesäkaudella 2021. Avaus lykkääntyi tänä vuonna koronan takia.

Finnair leikkasi lentämistään 90 prosentilla huhtikuun alussa koronapandemian takia. Heinäkuun alusta alkaen Finnair lisäsi lentoja asteittain lentoja ja on päivittänyt lento-ohjelmaansa kuukausittain kysynnän kehityksen mukaisesti.

Matkustajille Finnair tarjoaa joustavan matkustuspäivien muutosmahdollisuuden kaikille 1.4.2020 – 31.3.2021 varatuille lennoille.